Pământul s-a zguduit din nou în Oltenia. Un cutremur cu magnitudinea 4.3 s-a produs vineri dimineață în Gorj, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.
Seismul s-a produs la ora 11:11:41 (ora României), la adâncimea de 8.7 km. Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.
Câteva ore mai târziu, un alt cutremur a lovit Oltenia. Conform INFP, seismul a avut o magnitudine de 3.1 și a fost înregistrat la ora 14:43 (ora României), tot în Gorj, la adâncimea de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 106km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 142km V de Pitesti, 162km SE de Timisoara, 181km SE de Arad, 185km S de Cluj-Napoca, 204km V de Brasov, 211km E de Belgrade, 215km E de Zemun, 222km NE de Nis.
Un nou cutremur puternic a lovit Turcia. Noul seism s-a simţit în Liban, Siria şi Israel
Vă reamintim că un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost pentru a doua zi consecutiv când în zonă are loc un cutremur cu magnitudine peste 5. Seismul a fost urmat de peste 450 de replici, unele chiar peste 4 magnitudine.
Operele lui Constantin Brâncuși, expertizate după cutremur. Seismul din Oltenia a fost urmat de 450 de replici
Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, în urma cutremurului de marţi cu magnitudinea de 5,7 din judeţul Gorj, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
„Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale”, conform unui mesaj transmis pe Facebook de INFP.
Aceste stații seismice vin în completarea celor cinci stații deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroșani, Târgu Jiu, Herculane și Strehaia.
Specialiştii INFP au explicat că astfel de replici se vor mai produce câteva zile, dar ele scad, de obicei, în intensitate. Potrivit INFP, un cutremur de mare intensitate produs în 2013 în judeţul Galaţi a avut peste o mie de replici în perioada imediat următoare.
Şeful DSU Raed Arafat a anunţat că, în următoarea perioada, doreşte ridicarea nivelului de pregătire a echipelor de căutare-salvare. Astfel, vor fi înaintatw spre aprobare de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) mai multe propuneri prin care şi cea referitoare la crearea a încă trei echipe de intervenţie medie la căutare-salvare urbană în caz de cutremur, care vor fi amplasate în judeţele Iaşi, Timiş şi Dolj.