Studiul a fost realizat de cercetători din Africa de Sud, Argentina, Australia, Brazilia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, care participă la proiectul Balena Albastră Antarctică, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Hilar: Momentul în care o balenă îi zâmbeşte cu dinţii până la urechi unui scafandru GALERIE FOTO
Experţi în acustică, ingineri şi observatori au pornit în luna ianuarie într-o călătorie de şapte săptămâni spre Marea Ross, în scopul de a pune dispozitive acustice şi de a studia populaţia, răspândirea şi comportamentul acestor balene. Rezultatul a constat în 626 de ore de sunete de balene albastre, înregistrate în timp real şi care includ 26.545 de cântece ale acestor colosale exemplare, a explicat într-un comunicat şeful experţilor în sunete marine, Brian Miller, de la Divizia australiană antarctică.
Citeşte şi Momentul incredibil în care o balenă răstoarnă o barcă de pescuit FOTO
Potrivit comunicatului, sunetul emis de balena albastră (Balaenoptera musculus) este profund şi rezonant şi se poate capta la sute de kilometri sub apă. În Antarctica rareori se poate vedea o balenă albastră, însă echipa ştiinţifică a reuşit să obţină 57 de fotografii de identificare şi 23 de biopsii.
Citeşte şi Şedinţă foto spectaculoasă. S-au pozat alături de rechinii balenă VIDEO
Balena albastră poate avea o lungime de peste 30 de metri şi poate cântări 180 de tone, limba ei cântăreşte mai mult decât un elefant iar mărimea inimii este asemănătoare mărimii unei maşini mici. Acest cetaceu este pe cale de dispariţie, după ce de-a lungul timpului au fost ucise circa 340.000 de exemplare. Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene a estimat că, în anul 2000, în Emisfera Sudică trăiau între 400 şi 1.400 de balene albastre.
Citeşte şi Extern O balenă de 18 metri lungime a eşuat pe o plajă din New York VIDEO
„Până şi cel mai mare dinozaur este mai mic decât balena albastră”, a subliniat ministrul australian pentru mediu, Tony Burke.