Unii români au început să fie din ce în ce mai fascinați de Ungaria: fie în urma discursului, susținut apoi de acțiunile lui Viktor Orban, fie pentru că-și pot cumpăra la graniță case ieftine de vacanță, ori pentru că pur și simplu vor să găsească o cale mai rapidă pentru a călători fără vize în SUA.
Ungaria este stat membru al Uniunii Europene din 2004, deci a aderat cu trei ani mai rapid decât România. De asemenea, este parte a Spațiului Schengen din anul 2007. Între timp, țara noastră e în stand-by, din acest punct de vedere. De asemenea, guvernul de la Budapesta se află pe lista oficialilor din SUA, Canada și Australia pentru accesul fără vize, pe teritoriul statelor menționate.
În plus, Ungaria are de două ori mai mulți kilometri de autostradă decât România, peste 1.800 de kilometri, față peste 900 de kilometri în țara noastră, deși, atenție, statul condus de guvernul conservator are o suprafață de aproape trei ori mai mică. Practic, infrastructura rutieră a maghiarilor este de aproape șase ori mai dezvoltată.
Din anul 2011 se poate aplica printr-o procedură simplificată, pentru obținerea cetățeniei maghiare. Astfel, aplicantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
„Dovada strămoșului” poate fi făcută prin documente – certificat de naștere/deces/căsători/livret militar/carnet de muncă, cunoștințele de limba maghiară se referă la capacitatea de a purta o discuție simplă și posibilitatea rostirii jurământului, dacă cererea a fost acceptată.
Anterior simplificării procedurii de obținere a cetățeniei maghiare, cei care voiau să devină cetățeni maghiari trebuia să aibă reședința permanentă în Ungaria și să susțină un test de cunoștințe.
De asemenea, cetățenia maghiară se poate obține și prin căsătorie. Astfel, o persoană care a fost căsătorită cu un cetățean maghiar pentru cel puțin 10 ani sau 5 ani și au un copil, poate solicita cetățenia ungară.
Cei care îndeplinesc criteriile menționate, pentru a obține cetățenia maghiară se pot deplasa cu dosarul cu acte la consulatele maghiare din Cluj, Miercurea-Ciuc, București sau la Ambasada Ungaria. De asemenea, dosarul poate fi depus și în Ungaria.
Dosarul trebuie să cuprindă următoarele documente:
Atenție, limba maghiară este una dintre limbile străine cel mai greu de învățat, comparată ca grad de dificultate cu araba, japoneza sau chineza.