Cine este medicul care a fost arestat. Procurorii au făcut prima arestare în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la cadavre și refolosite pe alți pacienți. Este vorba despre un medic de 50 de ani din Iași. Acesta a primit un mandat de arestare pentru 30 de zile. Anchetatorii au obținut probe care arată că din 2017 până în august 2022 acesta ar fi extras peste 230 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.
O urmărire penală a fost dispusă de către procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de un medic de la un spital din municipiul Iași. Acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, și luare de mită, a informat Parchetul General.
Conform unor surse judiciare citate de Observator News, ar fi vorba despre medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, mai arată procurorii.
Conform surselor oficiale, până la acest moment dosarul instrumentat de procurori au arătat că medicul și-ar fi alcătuit o întreagă rețea cu ajutorul căreia obținea dispozitivele medicale, prelevate de la cadavre, pe care ulterior le implanta altor pacienți, fără a le înregistra.
„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai arată procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.