Premierul Victor Ponta a transmis mulţumirile sale, miercuri, prin intermediul ministrului Culturii, Daniel Barbu.
„Domnule ministru Barbu, eu m-am uitat nu pe presa română, ci pe cea franceză şi înţeleg că evenimentul de la Paris a fost un eveniment care a făcut cinste României. Să le mulţumiţi celor – cred că au fost vreo 60-70 de autori români – 63 de autori români care ne-au făcut cu toţii cinste. Nu ne supărăm pe nimeni care n-a vrut să participe, însă acolo a fost vorba de România. Eu nu cred că în cultură România se împarte între oamenii lui Băsescu şi oamenii USL-ului. Cred că se împarte între cei care au ceva de spus în cultură şi cei care nu au nimic de spus”, a declarat Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
Salonul de Carte de la Paris, care s-a desfăşurat între 22 şi 25 martie şi la care România a avut statutul de ţară invitată de onoare, a avut peste 190.000 de vizitatori, cu 3% mai mulţi decât ediţia de anul trecut, au anunţat organizatorii.
Participarea României la Salon du Livre nu a fost lipsită de controverse şi incidente. Astfel, joi seară, la deschiderea Salonului de Carte, câţiva tineri artişti au apărut la standul României purtând măşti cu chipurile autorilor care au refuzat să participe la acest eveniment, pentru a nu îşi asocia numele cu cel al Institutului Cultural Român, organizator al standului. Printre aceştia s-au numărat Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Neagu Djuvara. Grupul format din 10 artişti români şi străini a împărţit manifeste pe care scria „ICR off”, un protest faţă de actuala politică culturală şi conducere ale Institutului Cultural Român (ICR).
Premierul Ponta a renunţat să mai participe la Târgul de carte din Paris, după ce mai mulţi scriitori din ţară şi diaspora au anunţat că nu vor lua parte la manifestare din diferite motive, România fiind reprezentată de către ministrul Culturii.
Anterior, pe 15 martie, scriitorul Andrei Pleşu a confirmat pentru MEDIAFAX că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. „Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip”, a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.
Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, însă, pe 19 martie, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX că Andrei Pleşu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său şi spune că scriitorul „atacă continuu, fără a se informa”.
Printre scriitorii care au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre s-au numărat Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.
Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat anterior ceremoniei de deschidere a Salonului, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d’Ormesson, „promisă” în cadrul evenimentului de fostul preşedinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.
De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat pentru MEDIAFAX că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului. „Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului”, a spus Ana Blandiana.
Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din mai mult de 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.