Consilierii judeţeni din Timiş au votat, miercuri, bugetul judeţului, care este mai mare cu peste 17 milioane de lei decât cel de anul trecut. Bugetul total al judeţului Timiş este, în acest an 455.586.000 de lei, faţă de 438.270.000 de lei, cât a fost anul trecut.
„Trei mari proiecte ale judeţului primesc câte un milion de lei. Este vorba despre restaurarea Castelului Huniade din Timişoara, construirea unui parc tehnologic pentru energii alternative şi Centrul Judeţean Multifuncţional pentru Susţinerea Afacerilor Timişoara”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, în şedinţa de plen.
La capitolul investiţii, Consiliul Judeţean a alocat 500.000 de lei pentru construirea unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, urmând ca Primăria să aloce pentru această investiţie 1,5 milioane de lei. Guvernul a alocat deja cinci milioane de lei pentru construcţie, investiţia fiind necesară deoarece clădirea în care funcţionează acum spitalul a fost retrocedată foştilor proprietari.
Sunt şi proiecte mai vechi pentru care Consiliul Judeţean Timiş alocă bani. Printre acestea se numără construirea de piste pentru cicloturism de-a lungul râului Bega, în aval de Timişoara, până la graniţa cu Serbia (792.000 de lei) sau proiectul „Muzeul Viu” al Satului Bănăţean (893.000 de lei). Acest proiect este unul transfrontalier şi presupune angajarea unor persoane care să locuiască şi să trăiască într-o casă a Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, folosind obiecte vechi pentru viaţa de zi cu zi.
Consiliul Judeţean Timiş a mai alocat 43.655.000 de lei pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, precum şi pentru alte investiţii, precum reabilitarea conacului de la Sinersig (600.000 de lei), achiziţionarea unui sistem paratrăznet pentru mai multe depozite (170.000 de lei). Pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” din Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş va cumpăra o orgă de lumini portabilă cu 10.000 de lei şi va amenaja sala de spectacole cu 500.000 de lei.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a atras atenţia că aproximativ 80 de primării, din totalul de o sută câte sunt în Timiş, nu îşi pot asigura cheltuielile de funcţionare.
„Din punctul de vedere al primăriilor, sunt 76-80 de primării care nu îşi pot asigura cheltuielile de funcţionare. Nu vă gândiţi doar la salarii, ci şi la activitatea curentă, dând la o parte orice investiţie. Aceste comune nu pot face investiţii proprii, dacă nu intervin CJ sau fondurile europene”, a declarat Bojin.
În timpul şedinţei de plen a Consiliului Judeţean Timiş, mai mulţi consilieri democrat-liberali s-au declarat nemulţumiţi de modul în care au fost împărţiţi banii ce vor fi alocaţi primăriilor din judeţ. Aceştia au acuzat conducerea CJ Timiş că defavorizează primăriile conduse de democrat-liberali, acestea primind sume mici în comparaţie cu cele conduse de primari USL.
„Repartizarea sumelor de la bugetul de stat o vom ataca în contencios administrativ cu toate consecinţele ce rezultă de aici, pentru că a fost o repartiţie inechitabilă în sensul că unii au primit sume foarte mari şi alţii au primit sume foarte mici. S-a politizat, s-a făcut o împărţeală exclusiv politică”, a declarat Tiberiu Lelescu, liderul consilierilor judeţeni ai PDL din cadrul CJ Timiş.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a susţinut că democrat-liberalii nu au de ce să se plângă, deoarece majoritatea primăriilor conduse de primari PDL au primit mai mulţi bani decât anul trecut. El consideră că opoziţia nu va bloca bugetul judeţului Timiş în instanţă.