Codul Rutier din România suferă modificări. De ce reguli trebuie să țină cont toți șoferii

Se schimbă regulile în Codul Rutier. Guvernul României a adoptat de curând Regulamentul de aplicare a Codului Rutier care clarifică aspecte din legislație, dar și pentru a elimina unele interpretări neunitare ale acesteia.
Alina Costache
23 feb. 2023, 08:29
Codul Rutier din România suferă modificări. De ce reguli trebuie să țină cont toți șoferii

Au fost stabilite regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de oamenii legii în funcție de natura abaterilor.

Vorbim de HG 130/2023, care se aplică de când a intrat în Monitorul Oficial, adică de pe 17 februarie. Actul normativ vizează schimbarea Regulamentului de aplicare a Codului rutier, aprobat prin HG nr. 1.391/2006, potrivit avocat.net.

Ce modificări apar în circulația rutieră

Regulile de circulație aplicabile în sensul giratoriu

A fost definită intersecția cu sens giratoriu și s-au stabilit regulile de circulație aplicabile în cazul acesteia. Intersecția cu sens giratoriu e dirijată, semnalizată ca atare și are una sau mai multe benzi de circulație. Pe aceste benzi circulația se desfășoară într-o singură direcție, în jurul unei zone centrale.

Potrivit legiuitorului, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Citește și Motivul pentru care șoferii ajung să scoată din buzunar mai mulți bani pentru RCA. Capcana legislativă în care cad majoritatea românilor atunci când își vând mașina

Polițiștii de frontieră pot să verifice în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

Ce se întâmplă cu permisele de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi

Permisul auto se dă serviciului poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile. Asta dacă titularul nu a cerut restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

În ce constă „retragerea permisului de conducere”.

Inițiatorii au considerart că această redefinire era necesare ca să fie introduse toate cazurile în care se dispune măsura. Această retragere a permisului poate fi aplicată și în cazul celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic. Mai există și situația în care șoferul nu a putut fi supus testării pentru stabilirea concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.

Citește și Se caută mii de șoferi și agenți de pază în Europa. Salarii lunare cuprinse între 1.900 și 3.200 de euro

A suferit modificări și regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a șofa în România pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce

În regulament e precizat faptul că “cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că “cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”.

Noi norme privind marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni

Se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie. Mai mult, șoferii vor fi nevoiți să folosească pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, după cum prevedere un proiect legislativ avizat în comisiile de specialitate ale deputaților și care urmează să primească votul final în Parlament. Chiar dacă proiectul a fost respins de senatori în 2020, a fost avizat anul trecut într-o comisie de specialitate, cu propunerea de a fi adoptat, după ce Guvernul a spus că susține inițiativa.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea Cotabiță despre soția lui, cu 27 de ani mai tânără. Așa ceva, mai rar
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni