Începând cel târziu din 01 martie, angajații vor putea solicita deducerea costului vieții ca parte a ajustării impozitului pe salarii. Această deducere este destinată veniturilor mici și se ridică la până la 500 de euro o singură dată.
Începând cu 28 februarie 2023, fișa anuală de salariu a angajatului trebuie depusă la fisc. De la această dată, ajustarea impozitului pe salariu poate fi, prin urmare, efectuată cel târziu pentru toate persoanele din țară.
Deducerea pentru costul vieții se ridică la un total de 500 de euro până la un venit de 18.200 de euro. Până la un venit de 24.200 de euro, suma se reduce în mod progresiv. Cei care câștigă mai mult de 24.200 de euro nu mai au dreptul la noul bonus.
Potrivit fiscului, nu este nevoie să se depună o cerere separată sau să se facă o declarație în acest sens în decontul de impozite. Pentru limitele de venit menționate, deducerea se va aplica automat pentru anul de evaluare 2022.
Pensionarii au primit de la începutul anului o majorare de 5,8% pentru 2023, așa cum prevede legea. Cu toate acestea, se va aplica o creștere disproporționată, graduală din punct de vedere social, pentru pensiile mai mici.
Cu toate acestea, majoritatea pensionarilor din Austria vor primi o creștere totală de până la 8,2 la sută. Această sumă este adusă, printre altele, de o creștere a suplimentului de egalizare și de plata unui bonus de pensie, care este calculat, de asemenea, pe o bază social graduală. Acestea se plătesc în plus față de creșterea legală a pensiilor.
Veste bună pentru români! Lild oferă vouchere în valoare de 200 de lei și două electrocasnice de top
Începând cu luna martie, se va plăti un bonus de pensie de până la 500 de euro de persoană. Pentru o pensie brută lunară între 1.667 de euro și 2.000 de euro. Pensiile mai mici vor primi un supliment unic de 30 la sută dintr-o pensie lunară. Pentru persoanele cu o pensie brută lunară mai mare de 2.000 de euro, bonusul este introdus în buclă – pentru pensiile de 2.500 de euro sau mai mult, nu se plătește o singură dată, scrie Finanz.at,
Proporţia imigranţilor în populaţia Austriei a crescut constant în ultimii ani, ajungând să depășească un sfert din totalul locuitorilor țării. Dacă în 2015 proporţia imigranţilor reprezenta 21,4% din totalul populației, în prezent a ajuns la 25,4%, potrivit datelor oficiului federal de statistică. Românii reprezintă a doua minoritate națională, după germani.
La 1 aprilie, conform datelor preliminare, Austria avea 9.027.999 de locuitori, din care circa 218.000 germani, 140.000 români, 121.000 sârbi şi 118.000 turci, scrie dpa, preluată de Agerpres.
Românii au ajuns să fie a doua minoritate națională din Austria, după germani, și reprezintă 1,5% din totalul populației.
Numărul de ucraineni care trăiesc pe teritoriul austriac a crescut de patru ori din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, de la 13.000 la începutul anului la aproape 53.000 în prezent.
„Populaţia Austriei creşte numai prin migraţie; fără aceasta, populaţia ar scădea, pe termen lung, la nivelul anilor 1950, conform prognozelor”, a declarat directorul general al Statistics Austria, Tobias Thomas.