„Problema dialogului cu Kievul este faptul că regimul Zelenski nu este absolut independent în luarea deciziilor și depinde în totalitate de opinia Washingtonului, Londrei și Bruxelles-ului, la insistențele cărora, după cum știți, Ucraina în aprilie 2022 a oprit negocierile de pace cu Rusia inițiate inițial de aceasta. Anglo-saxonii fac tot posibilul pentru a face războiul din Ucraina cât mai sângeros posibil și pentru a preveni orice negocieri de fond privind o soluționare pașnică”, a spus Galuzin.
Conform viceministrului, obiectivele Rusiei în Ucraina nu s-au schimbat, urmărindu-se în continuare demilitarizarea şi denazificarea ţării, ţinte la care Kremlinul nu este dispus să renunţe.
„Suntem pregătiți să atingem obiectivele operațiunii militare speciale – protecția locuitorilor din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care provin de pe teritoriul său – prin mijloace politice și diplomatice. Un obstacol în acest fel este poziția absolut neconstructivă a Kievului în această privință, care, la instigarea Occidentului, a proclamat deschis un curs pentru înfrângerea militară a Rusiei ‘pe câmpul de luptă’”, a punctat oficialul rus.
Citeşte şi: Avion rusesc, prăbușit la granița cu Ucraina. Ministerul Apărării e în alertă
Galuzin spune că occidentul este interesat să continue cât mai mult războiul şi, deci, livrarea de arme, şi declară că forţele Kievului şi cele care le susţin nu sunt dispuse să accepte „noile realităţi geopolitice”.
„În prezent, reluarea procesului de negociere depinde doar de disponibilitatea autorităților ucrainene și a curatorilor lor occidentali la o percepție sobră a realităților geopolitice actuale. În acest sens, am recomanda partenerilor noștri să își reorienteze eforturile către o colaborare specifică cu Kievul, precum și cu Statele Unite și cu alte țări NATO, care continuă să extindă gama de rezerve de arme, ceea ce duce în mod inevitabil la o escaladare a conflictului. Dacă Occidentul și Kievul vor să se așeze la masa negocierilor, trebuie mai întâi să înceteze bombardarea orașelor rusești și să-și depună armele. După aceea, va fi posibil să se poarte discuții pe baza unor noi realități geopolitice”, a concluzionat viceministrul rus de Externe.
Poziția Occidentului
Occidentul a anunțat sprijinul pentru Ucraina, în special cu arme de ultimă generație, care urmează să ajungă pe câmpul de luptă. Tocmai acest anunț dă de gândit Moscovei, mai ales că forțele armate pro-ruse, în special mercenarii Wagner, s-au plâns că nu primesc muniție suficientă.