În opinia Guvernului Chinei, Rusia și Ucraina trebuie să se pună la masa negocierilor, pentru a se ajunge la un armistițiu. Propunerea de pace de la Beijing, intitulată „Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene” a fost schițată într-un document cu 12 puncte.
„Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil, în vederea unei ‘soluții pașnice'”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.
„Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, se mai arată în documentul citat de Reuters.
În plus, în documentul menționat, China se poziționează categoric împotriva utilizării armelor nucleare și împotriva atacurilor împotriva civililor.
„Armele nucleare nu trebuie folosite și un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem amenințării sau recurgerii la armele nucleare”, au transmis chinezii.
De câteva săptămâni, China încearcă să-și asume rolul de mediator în conflictul ucrainean. De la începutul războiului, Beijingul a refuzat să condamne invazia lui Vladimir Putin. De asemenea, nici nu a lansat atacuri la adresa SUA sau a statelor membre NATO. Important de menționat este faptul că administrația chineză are legături comerciale apropiate cu Rusia și este considerat o mare amenințare a supremației Americii din punct de vedere economic.
Încă de la debutul războiului, Joe Biden i-a cerut lui Xi Jinping susținere în tema „Ucraina”, dar s-a lovit de refuzul președintelui chinez.
În cursul acestei săptămâni, secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în calcul să furnizeze arme Rusiei, așa cum SUA și celelalte state membre NATO procedează cu Ucraina, aspect ce ar putea prelungi conflictul sau ar putea produce escaladarea războiului. De asemenea, tot în această săptămână, șeful diplomaților din China, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, pentru a se întâlni cu Serghei Lavrov și Vladimir Putin. În urma întâlnirii, chinezul a declarat că a prezentat abordarea statului pe care-l reprezintă pentru găsirea unor „soluții practice” în conflict. În replică, Volodimir Zelenski a declarat că dorește să discute cu China despre planul de pace.
„Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a declarat liderul ucrainean. El a mai precizat că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este „prea devreme pentru a-l evalua”.
Un alt stat care și-a asumat poziția de mediator în conflict este Turcia lui Recep Erdogan, care se confruntă cu dezastrele provocate de marile cutremure.