Rusia este pregătită să apere regiunea separatistă Transnistria, creată artificial de Moscova după confiscarea Republicii Moldova.
Potrivit diplomatului rus, armata Ucrainei dă târcoale în așa-zisul teritoriu suveran creat de Rusia.
„Legat de acumularea semnificativă de personal și echipament militar ucrainean în apropiere de granița dintre Ucraina și Trannistria, așa cum au fost constatate de Ministerul apărării din Federația rusă, desfăsurarea de artilerie pusă în poziție de tragere, ca și numărul crescut la un nivel fără precedent de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm SUA, NATO și pe acoliții lor ucraineni să nu întreprindă acțiuni aventuroase.
Susținem cu putere soluționarea oricărui subiect prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, să nu aibă nimeni nicio îndoială că Armata Federației Ruse va răspunde la provocările regimului de la Kiev, dacă va avea loc orice fel de acțiune, și vom asigura protecția compatrioților noștri din Transnistria. Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”, se arată în comunicatul MAE rus.
În ultimele săptămâni, Maia Sandu a reclamat în repetate rânduri faptul că Moscova încearcă să îndepărteze de la putere administrația pro-occidentală, printr-o lovitură de stat. De asemenea, președintele de la Chișinău a cerut montarea de sisteme de apărare de la NATO în Basarabia.
„Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina, este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra doar atunci când celelalte state o respectă! Una dintre retoricele propagandei ruse este că neutralitatea înseamnă că țara nu trebui să-și întărească sectorul de apărare, ceea ce nu are niciun sens.
Nu se pune problema schimbarea neutralității, dar, cu siguranță, Republica Moldova ar trebui ajutată să-și consolideze sectorul de apărare şi să fie parte din noua arhitectură europeană de securitate”, a declarat preşedinta Republicii Moldova.
Potrivit istoricului Octavian Țâcu, după 26-28 iunie 1940, Republica Moldova a trăit aceeași experiență pe care o trăiește acum Ucraina.
„80 de ani în urmă, trupele sovietice au invadat România și au anexat un teritoriu care aparținea României recunoscut la Conferința de Pace de la Paris în sistemul de tratate de la Versailles și în urma acestei anexări Basarabia a fost ciopârțită și s-a creat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească la fel cum se creează republici în Ucraina.
(…) În 1944, atunci se reinstaurează regimul comunist, atunci 200.000 de moldoveni au fost luați în armata rusă contrar convenției de război. 60.000 au căzut pe front pentru că nu erau pregătiți militar. (…) În 1944, 1.800 de oameni au fost împușcați, fiind considerați trădători. Apoi a urmat foametea, apoi valul de deportări care au dus în Siberia și Kazahstan peste 700 de mii de moldoveni”, a declarat Octavian Țîcu, potrivit Ziarului de Gardă din Republica Moldova.
În ultimii 33 de ani, Republica Moldova a pierdut 50% din populație, un adevărat dezastru demografic pentru statul „ciopârțit” din „România Mare”.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, URSS a reînceput puternic procesul de rusificare forțată, în special în regiunea transnistreană, care funcționează ca o administrație autonomă. De asemenea, în 1990-1992, s-a desfășurat celebrul război ruso-moldovenesc, dintre Transnistria și Republica Moldova. Transnistrenii au fost susținuți de Moscova.
Astfel, trupele ruse au rămas pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria, până în ziua de azi.