Pensii 2023. Banca Mondială a finalizat recomandările din raportul privind pensiile speciale din România. Banca Mondială a verificat proiectul de lege al Guvernului și spune că lucrurile merg în direcția corectă, decisă prin PNRR.
Principalul obiectiv al proiectului de lege este eficientizarea (în sensul scăderii cheltuielilor bugetare)și eliminarea posibilităților de a abuza de sistemul de pensii de serviciu. Prevederile proiectului de lege aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general, uniformizează perioada de referință a câștigurilor pentru toate pensiile de serviciu, reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu civile, și elimină majorarea ratei de înlocuire a vechimii suplimentare și, cel mai important, – elimină cele mai evidente oportunități de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistrați și capacitatea de a obține pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării , sau posibilitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu o vechime de numai 4 ani în alte profesii care presupun pensii de serviciu public). Toate aceste măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensii de serviciu și ar crește ponderea pensiilor acestora ca urmare a contribuțiile plătite, ceea ce întărește alinierea prestațiilor la principiul contributiv.
Pensii 2023: Se taie pensiile, s-a decis în ultima şedinţă de Guvern. DOCUMENT
Draftul de lege pregatit de Guvern prevede recalcularea pensiilor magistratilor.
Prevederile proiectelor de lege aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general, uniformizează perioada de referință a câștigurilor pentru toate pensiile de serviciu, reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu public precum și desființează majorarea ratei de înlocuire pentru vechimea suplimentară și, cel mai important, – elimină oportunitățile de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistrați și capacitatea de a obține pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării, sau capacitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu doar 4 ani vechime specială în alte pensii de serviciu public). Toate aceste măsuri ar reduce numărul lucrătorilor din profesii acoperite eligibili pentru pensie de serviciu și ar crește ponderea beneficiilor urmare a contribuțiilor plătite, ceea ce întărește alinierea prestațiilor la principiul contributiv. Având în vedere cele de mai sus, proiectul de lege întocmit de Guvern duce reforma pensiilor speciale în direcția strategică corectă.
In concluzie, prevederile L4/2023 raspund la angajamentele asumate prin PNRR, conform raportului Bancii Mondiale, dupa cum urmeaza:
Angajamente PNRR (jalon 215)
Modul cum L4/2023 raspunde acestor angajamente
– Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.
– Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
– Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
– Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.
Pensii 2023. Anunţ important pentru 8 milioane de români, s-a votat în Parlament
– Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.
– Alinierea vechimii minime in specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii;
– Uniformizarea perioadei de referinta a veniturilor pentru toate pensiile de serviciu;
– Reducerea ratei de inlocuiregarantata pentru pensiile de serviciu din sectorul civil si eliminarea cresterii ratei de inlocuire pentru vechime suplimentara.
– Eliminarea vechimii asimilate în afara profesiei pentru magistrați;
– Eliminarea posibilitatii obținerii unei pensii mai mare de 100% din salariul net la momentul pensionării;
– Eliminarea posibilitatii de a se pensiona cu pensie specială redusa avand o vechime in serviciu de cel puțin 4 ani;
– Draftul de lege pregatit de Guvern prevede recalcularea pensiilor magistratilor.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu prima reacție la raportul Băncii Mondiale în privința pensiilor speciale. Budăi susține că urmează o discuție cu cei responsabili aflați în subordinea premierului, iar apoi cu reprezentanții Comisiei Europene.
„Cei care fac acuzații și mult zgomot nu au venit niciodată cu o soluție. Chiar au fost la guvernare. Mă refer la USR. Noi trebuie să rezolvăm aceste inechități”, a spus Budăi, la postul Digi24.
„Nu cunosc costul pensiilor militare. Fiecare minister de resort are în responsabilitate aceste legi. Eu am studiat raportul Băncii Mondiale. Trebuie să fim foarte atenți la acest raport. Aici ați fost induși în eroare. Nu sunt pentru tranșa doi, ci pentru trei. Această lege e jalon pentru cererea de plată numărul 3 în PNRR. În primă și primă fază acest raport face o analiză. (…) Trebuie să discutăm împreună sub coordonarea premierului, după care să continuăm cu Comisia Europeană. Avem în acest raport toate diagramele, pe toate variantele. Tot ce spune acest raport e că va elimina abuzuriile la pensiile de serviciu. Din cauza acestui proiect mulți vor să iasă la pensie cu condițiile depline”, a conchis Budăi.