Apare o nouă taxă în România. Noua măsură intră în vigoare de la 1 martie pentru foarte mulți angajatori din țară, fiind vizate companiile care activează în domeniul HORECA.
Indemnizaţii majorate cu 14%. Bani în plus pentru mai mulţi români de la 1 martie 2023!
Astfel, utilizatorii din spațiile amenajate pentru cafenele, restaurante hoteliere, cazinouri, hoteluri sau altor spații de cazare în care sunt utilizate opere cinematografice sau alte producții audiovizuale trebuie să scoată bani în plus de la 1 martie 2023, conform unui acto apărut recent.
Plățile pe care companiile din HORECA sunt obligate să le facă privind o nouă taxă vor fi efectuate în cadrul contractelor de licență neexclusivă, tarife ușor majorate începând de la 1 martie, potrivit unui act normativ publicat de curând în Monitorul Oficial, scrie Avocatnet.ro.
Astfel, potrivit deciziei Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) nr. 36/2023, care va intra în vigoare de la 1 martie 2023, se stabilește majorarea remunerațiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale și datorate de cei care dețin unități de alimentație publică și turism.
Practic, pentru cei care au restaurante în hoteluri sau cafenele în orașe sau stațiuni turistice, tarifele sunt următoarele:
România este una dintre puținele țări din Europa în care au fost introduse, respectiv majorate diverse taxe și impozite. În cazul antreprenorilor, domeniul HORECA, cel mai fragil, continuă să aibă de suferit, după doi ani marcați de COVID și implicit, de restricții.
Sezonul estival se apropie, iar patronii de localuri se vor confrunta cu o mare provocare: recrutarea de personal. Afaceriștii de pe litoral au mare nevoie de bucătari, ospătari, barmani și menajere, dar românii nu se înghesuie să se angajeze în HORECA. Potrivit celor mai recente estimări, de pe litoralul nostru lipsesc 25.000 de angajați, ceea ce afectează sever calitatea serviciilor.
În vreme ce antreprenorii români trag semnale de alarmă, personalul din România preferă să muncească pe posturi de barmani, ospătari, bucătari, spălători de vase în țări din Occident. Fenomenul migraționist a luat amploare după 2007, an în care țara noastră a aderat oficial la Uniunea Europeană (UE).
Autoritățile locale informează pe site-urile lor că aplică o reducere de 10% la taxe și impozite pentru cei care plătesc integral sumele aferente.
Multe primării au dezvoltat aplicaţii prin care se pot plăti toate taxele şi impozitele, inclusiv cele pentru locurile de parcate, fie de acasă, fie pe stradă, unde s-au instalat automate speciale.
Reducerea de 10% pentru plata anticipată a impozitelor se acordă până la data de 31 martie.
Pentru a putea plăti online, persoanele fizice ar trebui să-și facă un cont pe ghiseul.ro.
Sunt două metode prin care puteți obține datele de logare pentru ghiseul.ro:
Primăria unde aveți obligații de plată vă poate genera datele de logare în urma unei solicitării făcute de dvs în acest sens. Puteți solicita date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale Instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate.
Metoda online de obținere a datelor de logare. Accesați secțiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro și parcurgeți etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”
În cazul în care deţineţi bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziţie datele de acces în Ghişeul.ro.
Odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare.
Obligațiile de plată pot fi achitate și parțial. Puteți să selectați câmpul cu suma din dreptul taxei și să modificați cuantumul iar în cazul în care nu doriți să achitați deloc o anumită taxă puteți să inserați 0 în câmpul suma din dreptul ei. Atenție! Există situații în care instituția beneficiară nu permite plata parțială.De asemenea în cazul în care există amenzi în debit plata care se efectuează pentru un anumit tip de impozit v-a stinge cu prioritate obligațiile de plată provenite din amenzi.
Din această cauză o serie de primării nu permit plata parțială când există amenzi neachitate. Vă rugăm să contactați instituțiile publice respective pentru eventuale clarificări. Datele de contact ale instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate. În situația în care nu puteți contacta instituțiile publice respective, vă rugăm să contactați Serviciul Suport Ghişeul.ro prin mijloacele menţionate în Secţiunea Contact.