Românii primesc vouchere pentru plata facturilor la energie, vouchere pentru alimente, pachete cu produse din fonduri europene, iar, dacă au norocul să locuiască în judeţul Ilfov, vouchere pentru rezolvarea cariilor dentare.
Pensionarii din Ilfov pot beneficia de un ajutor de 3.000 de lei, dacă îndeplinesc câteva condiții, a explicat președintele Consiliului Județean Ilfov la Antena 3.
”Pentru Consiliul Județean Ilfov, investițiile în sănătate sunt prioritare. Avem foarte multe investiții în derulare, o mare parte dintre acestea sunt din PNRR dar și din buget propriu”, spune Hubert Thuma. „Astfel, o parte dintre acești bani vor merge către construirea și deschiderea ”unui spital nou, echipat cu dotare nouă”, în Buftea. Este vorba despre o investiție de 500 de milioane de euro din PNRR. Avem câteva programe care cred că sunt unice în România pe care le derulăm. Unul dintre aceste programe, la care țin foarte mult, este ”Ilfovul zâmbește”. Le venim în ajutor cetățenilor cu o pensie mică, dar aici trebuie să fim atenți pentru că este posibil să fie nevoie să mărim pragul, pentru că în clipa de față este 1200 de lei și vom face niște analize și vom discuta și cu medicii stomatologi dacă putem să mărim pragul la pensiile sub 2000 de lei. Le oferim acestora un sprijin financiar de 3000 de lei pentru lucrări la stomatolog. Pensionarii depun dosarele la primării și cred că, în câteva săptămâni, după ce se face selecția, se pot adresa unui cabinet stomatologic care este în apropierea lor pentru a merge să își facă lucrările. Decontarea se va face direct la Consiliul Județean”, a mai spus Hubert Thuma.
”Mai avem un program care este unic în România și anume îi ajutăm pe cei care sunt în vârstă, bolnavi și care nu au cu ce să meargă la medic, le oferim transport gratuit. Este destul de dificil pentru ei, am observat acest lucru și atunci avem un număr pe care l-am pus la dispoziție, dumnealor se programează și trimitem o mașină care să îi ia, să îi ducă, în funcție de ce programări au la spital. Nu am uitat nici copiii. Avem un program în parteneriat cu un ONG, care se ocupă de copiii cu autism. Știm cu toții că toate costurile de tratament sunt foarte mari, mai ales părinții care se confruntă cu asemenea probleme nu știu de unde să o apuce, așa că am făcut un parteneriat cu un ONG, suntem încă la început, vom vedea cum evoluează și suntem dispuși să investim mai mulți bani în acest parteneriat.
Aș dori să vă spun că avem și o asociere cu Consiliul Județean Giurgiu, prin care vrem să construim un centru pentru copiii cu autism. Este un centru integral cu hipoterapie, o terapie asistată de animale. S-a putut observa că este foarte eficientă și de aceea investim în asta. Consiliul Județean Ilfov vine cu o finanțare de 70%, Consiliul Județean Giurgiu cu o finanțare de 30%, locația fiind în județul Giurgiu, în zona de nord.
Mai avem câteva proiecte, construim și dispensar în comuna Glina, înființăm o secție nouă de Nefrologie la Spitalul Județean Ilfov”, a mai explicat Hubert Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov, pentru Antena 3.
Vouchere 2023. „Pentru consolidarea coeziunii sociale și reducerea sărăciei extreme, continuăm și în 2023 să acordăm diverse forme de ajutor din fonduri europene, cum sunt distribuirea de alimente de bază și vouchere pentru mese calde, vouchere pentru materiale școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți și sprijin pentru compensarea facturilor la utilități. Bugetul total pentru acest pachet de măsuri se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar vestea bună este că nu avem de gând să ne oprim aici. În această perioadă lucrăm la mecanismele pentru noi soluții pentru categoriile vulnerabile, pentru a ne asigura că fiecare român, indiferent de situația cu care se confruntă, beneficiază de ajutor pentru toate nevoile imediate pe care le are. În funcție de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, vor fi gospodării care vor primi 1.400 de lei pentru utilități, pachetul cu produse alimentare și cele șase tranșe de 250 de lei pentru mese calde, dar și 500 de lei pentru haine și rechizitele celor mici”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Vouchere de vacanţă 2023. Anunţul Guvernului pentru milioane de bugetari
Pachetul de măsuri de care vor beneficia persoanele vulnerabile în 2023 cuprinde:
Vouchere 2023. 1.400 de lei pentru facturile la energie
Aproximativ 4 milioane de români vulnerabili primesc sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Procesul de distribuire a cardurilor către populație a început la 1 februarie 2023, urmând ca de la 20 februarie acestea să poată fi utilizate.
Beneficiază de măsură:
Aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit în 2022 IV tranșe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei.
Se dau 3.000 de lei de la stat. Condiţia obligatorie pentru a-ţi intra banii pe card în martie
Măsura continuă pe tot parcursul anului 2023, pentru care sunt programate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni. Bugetul total alocat este de aproximativ 765 de milioane de euro, iar prima tranșă urmează să se încarce până la finalul acestei luni.
Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:
MIPE asigură finanțarea din fonduri europene (Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) și din fonduri de la bugetul de stat.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va continua să ofere ajutorul de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite și în anul școlar 2023-2024, pentru care aproximăm un număr de 400.000 de beneficiari, număr similar celui din anul școlar precedent.
Vor beneficia de sprijinul în valoare de 500 de lei:
Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).
Bugetul total pentru măsură este de 44 de milioane de euro. Ministrul Marcel Boloș a declarat că se vor căuta soluții pentru ca valoarea sprijinului să crească până la 750 de lei.
În primăvara acestui an, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe distribuția celei de‑a VI‑a tranșe de pachete cu alimente în cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari.
Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România:
Proiectul finanțat prin POAD, beneficiază de un buget total de aproximativ 235 milioane euro. În anul 2021 au fost livrate alte două tranșe de alimente, în lunile februarie – martie și august 2021 – ianuarie 2022, cea de‑a patra tranșă fiind distribuită în perioada martie – septembrie 2022.
Trusouri pentru nou-născuți
Aproximativ 15.000 de mame și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Suma totală pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonanței de urgență: