Elena Cârstea a fost a artistă exemplară şi o reprezentantă de seamă a generaţiei de aur a artiştilor. Chiar dacă calităţile sale vocale nu au putut fi contestate de nimeni, cântăreaţa a rămas în memoria colectivă şi ca purtătoare a unei aversiuni uriaşe faţă de bărbaţi. „Toţi bărbaţii sunt porci” este afirmaţia care s-a lipit de ea ca timbrul de scrisoare. O asociere nedreaptă, după părerea lui Octavian Ursulescu, bun prieten de-al cântăreţei.
„Păcat că unii oameni rețin legat de Elena Cârstea doar anumite episoade, să le spun, mai „speciale”, cum ar fi împingerea în piscină a Andreei Bălan sau caracterizarea generalizatoare făcută de ea bărbaților… Dar asta doar pentru cei care se alimentează cu știri mondene, fiindcă lumea muzicii îi recunoaște pe drept cuvânt înzestrările muzicale de excepție.
Am cunoscut-o când avea cred vreo 16 ani, la festivalul de jazz de la Sibiu, era pe atunci dolofană și venise în capitala județului natal din dorința de a intra în lumea muzicii, unde ulterior s-a dovedit că își avea din plin locul. Am reîntâlnit-o peste câțiva ani la București, unde tot așa venise să-și dovedească talentul.
Șansa ei s-a chemat Titus Munteanu, care a ascultat-o și s-a convins de potențialul ei uriaș, lansând-o pe micul ecran într-un mod original. Într-o emisiune muzicală de sâmbătă seara a anunțat că la poarta televiziunii a venit o cântăreață de peste hotare, care vrea să apară în program. Elena Cârstea, necunoscută fiind la acea oră, a făcut să se vorbească în zilele următoare de „cântăreața americană”, pentru că ea nu avea atunci nicio piesă românească în repertoriu și a cântat evident în limba engleză.
Citeste si Cu ce se ocupă Elena Cârstea de când locuiește în SUA: „A refuzat”
[…] Cânta mult în baruri de noapte.
[…] În ceea ce privește plecarea din țara unde era cunoscută și apreciată, pun o simplă întrebare: „Dați-mi exemplul unui singur artist român care să fi reușit să se apropie măcar, de egalat nici nu poate fi vorba, de poziția artistică din țară, după ce a emigrat? Dacă ar fi rămas în țară, Elena Cârstea ar fi fost și azi un nume de primă mărime al genului, dar evident și-a sacrificat cariera pentru cele două fete ale ei”, a declarat inegalabilul amfitrion de evenimente pentru Impact.
La rândul său, Natalia Guberna a explicat unde îşi avea originile aversiunea Elenei Cârstea pentru bărbaţi.
„Când am văzut-o prima oară, Elena cânta pe Litoral la „Scoica”, la barul de acolo, cânta super, încă nu apăruse pe micul ecran. […] Nu știu concret viața ei sentimentală, dar, că faptul că a cântat de micuță în bar a făcut-o să devină mai sensibilă legat de relațiile cu bărbații.
Mi-a plăcut îndrăzneala ei, avea un simț al umorului și al felului de a spune care nu te deranja. Poate, avea și dreptate, pe undeva. Depinde de ceea ce e a trăit în perioada în care a cântat în baruri. Sensibilitatea a făcut-o să se comporte așa față de bărbați. După Revoluție, când sora ei Sanda a fost împușcată din greșeală, ea a înfiat două fetițe. A avut un curaj extraordinar.
[…] Ea și-a lăsat totul în urmă și a început o nouă viață, s-a rupt de tot și bine a făcut. Nimeni nu pleacă de bine și cred că nu se va mai întoarce niciodată. S-a căsătorit cu un american. Comportamentul bărbaților de acolo este cu totul și cu totul altfel, sistemul de acolo te obligă să fii altfel”, a povestit Natalia Guberna.