Cât de periculos poate fi aerul uscat. Cercetătorii explică de ce ne îmbolnăvim mai ușor într-o încăpere neaerisită

Aerul din încăperea unde ne desfășurăm marea majoritatea timpului este extrem de important. Un studiu recent realizat de cercetătorii americani arată că bolile virale se transmit mai ușor în medii mai uscate.
Alina Costache
28 feb. 2023, 19:03
Cât de periculos poate fi aerul uscat. Cercetătorii explică de ce ne îmbolnăvim mai ușor într-o încăpere neaerisită

Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder ar putea dezvălui în curând de ce oamenii tind să se îmbolnăvească mai des de boli virale transmise în aer în medii mai uscate.

Citiți și: Cercetătorii au prelungit durata de viaţă a unui şobolan de laborator, doborând un nou record: „Întinerirea corpului ar putea deveni ceva obişnuit în timpul vieţii noastre”

Aerul uscat dintr-o încăpere poate fi foarte periculos

De-a lungul timpului, oamenii de știință au tras numeroase semnale de alarmă în ceea ce privește umiditatea din aer, care ne influențează direct starea de sănătate. Mai exact, un aer uscat poate cauza înfundarea nasului sau alte probleme mai grave de respirație și un disconfort permanent.

Un studiu recent publicat în decembrie în PNAS-Nexus, arată că particulele din aer care poartă un coronavirus de mamifer în strânsă legătură cu virusul care provoacă COVID-19 rămân infecțioase de două ori mai mult timp în aer mai uscat, în parte pentru că saliva emisă cu ele servește ca un protector și formează o barieră în jurul virusului, în special la niveluri scăzute de umiditate, conform Medical Xpress.

Cercetătorii americani au precizat că studiul are implicații majore nu numai pentru actuala pandemie de COVID-19, ci și pentru toate bolile infecțioase transmise de virusurile legate de salivă. De asemenea, aceștia atrag atenția cât de important este ca aerul din interior să fie filtrat și venilat, pentru a nu se permite răspândirea bolilor transmise prin aer, în special în spațiile închise uscate, cum ar fi cabinele de avion și în timpul lunilor de iarnă, atunci când este umezeală în casele prea încălzite.

„Fizica aerului din clădirile noastre și clima în care trăim afectează lucrurile care ne pot îmbolnăvi. Acum avem indicii despre cât timp pot rămâne coronavirusurile precum cel care provoacă COVID-19 în aer”, a spus Mark Hernandez, autor principal și profesor de inginerie civilă și de mediu S. J. Archuleta.

Acesta a precizat că atât umiditatea relativă, cât și saliva au fost factori importanți în transmiterea noului virus care a infectat toți oamenii din întreaga lume. Nivelul de umiditate trebuie sa fie între 40 si 60%, altfel riscăm să ne îmbolnăvim.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii

Cercetătorii au făcut un experiment și au eliberat particule încărcate de virusuri în mai multe camere sigilate la 25%, 40% și 60% umiditate relativă.

Ei au descoperit că saliva a acționat ca un mecanism de protecție pentru virus, indiferent de nivelul de umiditate. Atât la 40%, cât și la 60% umiditate relativă, jumătate din particulele de coronavirus din aer erau încă infecțioase după o oră în cameră. Dar la 25% umiditate, acel timp s-a dublat: jumătate din particulele originale eliberate în cameră au rămas infecțioase timp de două ore.

„Demonstrează că acest virus poate trăi destul de mult timp – chiar și ore. Este mai mult decât timpul în care stai într-un restaurant, mai mult decât timpul pe care îl petreci într-o cafenea. Un cetățean poate intră, răspândește coronavirusul în aer și pleacă, iar altcineva îl poate contracta”, a spus Hernandez.

Studiul arată că pentru a reduce transmiterea sunt necesare măsuri suplimentare de atenuare a concentrației de aer, cum ar fi filtrarea.

„Sper că această lucrare are un impact ingineresc în clădirile noastre, de exemplu, în școli și spitale, astfel încât să putem minimiza infecțiozitatea acestor viruși în aer”, a spus Marina Nieto-Caballero, autor principal, care a obținut doctoratul la Laboratorul de bioaerosoli Hernandez în 2021 și este acum cercetător postdoctoral la Universitatea de Stat din Colorado.

Citiți și: STUDIU: Consumul moderat de alcool îți poate prelungi viața. Cele se întâmplă în corpul tău dacă consumi un pahar sau două pe zi

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Șoferii drogați nu mai scapă. Pedepse fără precedent
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai