Inflația ridicată își face simțită prezența în România indiferent de ce sector de produse sau servicii vorbim. În ultima perioadă oamenii au putut remarca scumpiri excesive pentru mai multe categorii de produse. Persoanele care adoră cafeaua vor remarca că sunt obligați să cheltuie mai mulți bani acum pentru a-și face această poftă. Și produsele lactate s-au scumpit semnificativ, motiv pentru care tipurile de cafea care conțin și lapte vor suferi scumpiri și mai mari.
Citește și: De ce să adăugi un strop de cacao în cafea. Beneficii uimitoare pentru sănătate
Cafeaua este una dintre cele mai iubite și consumate băuturi la nivel mondial, iar în prezent, în România o cafea este mai scumpă decât în Spania sau Italia. Proprietarii de cafenele fac tot posibilul să țină prețurile cât mai jos pentru a nu își pierde clienții, însă scumpirile din energie și prețurile crescute pentru materiile prime transforma acest demers în unul imposibil.
Lumea consumă cafea încă de la primele ore ale dimineții, dar și pe parcursul zilei. Totuși pentru a cumpăra acest preparat oamenii trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar. Pentru un caffe latte un român trebuie să cheltuie aproximativ 18 lei, în timp ce o cafea care conține perle de tapioca poate să coste în jur de 19 lei. Cappuccino este una dintre opțiunile preferate de români, iar în prezent prețul unei astfel de băuturi se poate ridica la circa 18-20 de lei.
În ultima perioada au fost remarcate majorări de aproximativ 20-35%. Prețul cafelei poate să varieze în funcție de mărime, dar și de tipul de lapte folosit. De exemplu, laptele vegetal este cu mult mai scump, motiv pentru care un preparat care folosește lapte de ovăz, de exemplu, va avea un preț mai piperat.
Lactatele au ajuns să fie considerate produse de lux. În ultima perioadă prețul acestor produse a suferit majorări semnificative, iar estimările cu privire la viitor nu sunt prea fericite. Fermierii avertizează ca ar putea exista scumpiri de aproximativ 30% pentru produsele lactate și, de asemenea, pentru alimente precum cașcavalul sau brânza. În România, în ultima perioadă au avut loc creșteri masive la produsele de bază, precum uleiul, carnea, ouăle, și laptele.
Citește și: Raportul cafea – apă perfect, dezvăluit de o barista. Cele 5 greşeli majore când preparăm cafeaua