Amenzi uriașe pentru cei care nu au acest obiect în mașină. Potrivit Codului Rutier din România, în perioada iernii, șoferii au obligația ca pe lângă anvelopele de iarnă și lanțuri să aibă în portbagaj și alte accesorii.
Citește și Codul Rutier din România suferă modificări. De ce reguli trebuie să țină cont toți șoferii
Șoferii care sunt prinși de polițiști că nu le au în portbagaj riscă amenzi uriașe, dar și reţinerea certificatului de înmatriculare.
Este vorba despre săculețul de nisip și lopata care este utilizată la deszăpezire. Cei care nu le au asupra lor în această perioadă riscă sancțiuni de la 9 până la 20 de puncte.
Mai mult, oamenii legii le pot reține acestora certificatul de înmatriculare al mașinii, însă șoferii vor primi în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Atunci când achiziţionează cauciucurile de iarnă, şoferii trebuie să fie atenţi la două aspecte: anul fabricației și adâncimea profilului anvelopelor. Ideal ar fi ca acestea să nu fie mai vechi de patru ani.
Oamenii legii le atrag atenția șoferilor ca atunci când achiziţionează cauciucurile de iarnă, să fie atenţi la două aspecte: anul fabricației și adâncimea profilului anvelopelor. Aceștia spun că ideal ar fi ca anvelopele să nu fie mai vechi de patru ani.
„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. (…)
Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, au transmis reprezentanții Registrului Auto Român.
Potrivit Codului Rutier, șoferii care nu îşi echipează maşinile cu anvelope de iarnă atunci când şoselele sunt acoperite cu polei, cu gheaţă sau zăpadă riscă amenzi între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, în astfel de cazuri pot reţine inclusiv certificat de înmatriculare al mașinii.