Centralele de apartament, la fel ca maşinile pe motorină sau benzină, devin istorie. Uniunea Europeană încurajează statele comunitare să renunțe la încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor pe gaze naturale. Însă nu se știe cât timp va mai dura până când recomandările privind renunțarea la combustibilii fosili să devină cerință obligatorie.
Expertul în energie Dumitru Chisăliță a precizat că această tendință de limitare a folosirii centralelor care folosesc combustibili fosili a început în urmă cu 10 ani.
O nouă taxă pentru românii care au centrale de apartament. O vor plăti şi cei care au maşini!
”Este ceva ce se întâmplă din 2013-2017. Nu numai în România ne încălzim cu centrale pe gaze. Și alte 65 de milioane de apartamente din Europa se încălzesc tot așa”, a explicat specialistul.
La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România, iar înlocuirea lor ar fi extrem de costisitoare.
Centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă.
Potrivit acesteia, centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.
„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Ultimele statistici arată că românii folosesc pentru încălzirea locuințelor, care nu sunt racordate la rețea, fie combustibil fosili, fie centrale termice de apartament, majoritatea pe gaze. Estimările specialiștilor indicau, la nivelul anului trecut, un număr de circa 3 milioane de centrale termice în condensare, care folosesc gazele naturale, o creștere uriașă în ultimii 20-22 ani.
Astfel, la nivelul anilor 2000 în România existau doar 410.000 de locuințe dotate cu centrale termice, majoritatea apartamentelor fiind racordate la sistemul centralizat. Pe măsură ce rețelele de termoficare au început să cedeze, oamenii s-au debranșat de la sistemele centralizate de termoficare și și-au motat centrale termice de apartament. Așa se face că în 2011 existau la nivel național 1,76 de milioane de locuințe care se încălzeau cu centrale termice, ajungând în 2016 la peste 2,2 milioane, iar în 2022 la circa 3 milioane de centrale termice de apartament.
Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici ușoară și nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente (cca 65 de milioane de cetrale pe gaze există în UE) și pentru că mulți proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor. „Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a punctat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiie într-o soluție alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România, mult peste nivelul similar din Europa (exemplul o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiție pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro).
Cu toate acestea, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:
1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
4. Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
5. Austria – impune din anul 20243interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi
Taxă de poluare pentru centralele termice. Ce înseamnă prevederea pentru România?
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat ministrul Mediului.
În contextul în care România este țara care se găsește în grupa statelor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului energiei electrice pentru populație, iar în 2020 trei din zece gospodării (33,3%) ajunseseră în sărăcie energetică, după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, această nouă taxă este o lovitură puternică, în plină criză energetică.
Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.
Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă celor care dețin centrale termice de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu. Aici au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri. De asemenea, au fost analizate și propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.
Potrivit ministrului, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului. Noua taxă urmează să fie aplicată atât gospodăriilor deținute de persoanele fizice, cât și administratorilor de IMM-uri.
Taxă de poluare pentru centralele termice: Statul va face bani pe confortul românilor
Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.
CENTRALELE TERMICE de apartament vor dispărea. Legea care le INTERZICE este aproape gata
Așa cum se vede, de altfel, în București, locuitorii sunt nevoiți, iarnă de iarnă, să înghețe în locuințe, plătind facturi pipărate pentru încălzirea de care nu beneficiază.
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.