Rusia a anunţat miercuri că a doborât zece drone ucrainene în timpul unei tentative de atac „masiv” împotriva instalaţiilor sale din peninsula ucraineană anexată Crimeea, a doua zi după o incursiune similară a mai multor aparate de zbor pe teritoriul rus, relatează AFP şi Reuters.
„O tentativă de atac masiv cu drone a regimului de la Kiev asupra instalaţiilor din peninsula Crimeea a fost dejucată”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, precizând că nu există victime.
Război în Ucraina. Navă rusească scufundată în Marea Neagră – Un mort şi zece răniţi VIDEO
Potrivit ministerului, şase drone de atac ucrainene au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă şi alte patru dezactivate de mijloace electronice.
Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, dar aceasta nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.
Marţi, teritoriul rus a fost vizat de atacuri cu drone, fără a provoca pagube. În premieră, una dintre aceste drone s-a prăbuşit în regiunea capitalei Moscova.
Alte trei drone au fost doborâte în noaptea de luni spre marţi în alte regiuni. Nu este pentru prima dată când Crimeea, unde se află flota sa la Marea Neagră şi pe care o utilizează ca bază pentru ofensiva sa în Ucraina, este atacată cu ajutorul dronelor.
Contraofensiva lui Zelenski. Ucraina a lovit cu dronele un depozit petrolier de pe teritoriul Rusiei. Reacţie dură a Kremlinului
Aparate fără pilot au vizat portul Sevastopol în decembrie, o centrală electrică la începutul lui octombrie şi statul major al flotei ruse de la Marea Neagră în august.
La sfârşitul lui octombrie, navele ruseşti din golful Sevastopol au fost vizate într-un atac care au determinat Rusia să suspende temporar acordul important privind exportul de cereale ucrainene.
S-ar pregăti atacuri şi în Transnistria
Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, a spus luni că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria, provincia separatistă din Republica Moldova, un număr „adecvat” de trupe pentru a preveni un eventual atac al trupelor ruse, relatează Unian.ua. Ea a precizat că numărul soldaților este „adecvat amenințării” și că aceștia sunt pregătiți să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de pătrundere. „Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cât de reale sunt ele? Sunt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sunt posibile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”, a precizat Gumeniuk.