Minsterul Justiției a transmis miercuri un comunicat de presă prin care a anunțat că o propune pe Alina Albu la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
„În data de 24.02.2023, s-au desfășurat, la sediul Ministerului Justiției, interviurile pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT.
Procedura de interviuri publice pentru selecția propunerilor a fost introdusă inițial în practica ministrului Justiției încă din anul 2020, cu ocazia selecției precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicată la rang de lege și este, în prezent, prevăzută de art.146 din Legea nr. 304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1105/2022 și prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022.
Interviurile au fost desfășurate în fața comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE şi compusă din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul Justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu.
Prin comunicatul de presă din data de 27.02.2023, au fost formulate o serie de precizări și considerații prin care am mulțumit candidaților pentru asumarea responsabilității candidaturii, soliditatea dosarelor profesionale depuse, ținuta profesională înaltă a prestațiilor la interviu, dar și considerații privind optica și viziunea construirii propunerilor, plecând, în primul rând, de la stadiul de dezvoltare a instituțiilor respective și a nevoilor lor de modernizare în etapa următoare, raportate la caracteristicile profesionale și moral-psihologice ale fiecărui candidat, stilul lor de conducere și viziunea acestora asupra căilor de urmat mai departe în modernizarea instituțiilor, considerații pe care le reiterez.
(Comunicatul din data de 27.02.2023 poate fi consultat la www.just.ro/comunicat-de-presa-al-ministrului-justitiei-27-02-2023/).
În urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, am selectat și propus pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT pe doamna procuror Alina Albu.
Propunerea va fi transmisă Secției pentru Procurori a CSM astăzi, 01.03.2023, pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor”, a transmis Cătălin Predoiu.
Lucrează în DIICOT din februarie 2008, iar din 2019 este procuror șef serviciu la Secția de combatere a criminalității organizate din cadrul Structurii Centrale a DIICOT.
Potrivit CV-ului său, Alina Albu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Spiru Haret în 1996 și are un master în securitate judiciară la Universitatea ”Lucian Blaga” în 2010. Între 2008 și 2010 a făcut un masterat la Univesitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Oameni din sistem o evaluează pe Alina Albu drept unul dintre cei mai buni procurori din DIICOT, cu dosare foarte grele la activ.
Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor, conform g4media.ro. Gruparea cunoscută drept ”Academia infractorilor” a dat zeci de lovituri asupra unor magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia, de unde au furat bunuri estimate la peste zece milioane de euro.
Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion. De asemenea, Alina Albu a participat în 2006 la crearea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne în 2006.