Spitalul de ultimă generație Anadolu Medical Center, multispecializat în diagnostic și tratament pentru toate tipurile de cancer, împreună cu VIPMED International organizează, pe data de 7 martie, la București (Hotel Novotel, începând cu ora 10.30), un seminar oncologic gratuit dedicat femeilor, cu tema „Pandemia afecțiunilor oncologice – costul invizibil al Covid 19”. Evenimentul va avea ca invitați 5 experți de renume internațional din Turcia, care vor aduce în discuție cele mai noi abordări în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice feminine.
Pandemia a avut un impact negativ asupra sănătății femeilor din România, deoarece accesul la servicii medicale esențiale a fost îngreunat, iar multe vizite medicale au fost amânate. Aceste probleme au dus la o amplificare a afecțiunilor medicale existente, în timp ce multe cazuri noi au rămas nediagnosticate timp de aproape un an.
“Din cauza situatiei pandemice, aproximativ 30% dintre pacienții oncologici tratați la Anadolu Medical Center, printre care se numără și românce, au ajuns la spitalul din Turcia în stadii avansate ale bolii. Cancerul la sân a fost cel mai întâlnit, acesta ocupând primul loc ca incidență în rândul populației feminine din România. Cancerul ovarian s-a aflat, de asemenea, în topul cancerelor feminine tratate de medicii de la Anadolu Medical Center, în contextul în care româncele minimizează sau ignoră necesitatea consultului ginecologic regulat, a simptomelor, dar și a metodelor de testare. În România, rata de diagnostic tardiv în cancerele din sfera ginecologică (cancer de col, ovarian, endometrial etc.) este una dintre cele mai ridicate la nivel european. De exemplu, peste 70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate.” a declarat Narcisa Marinescu, Director General VIPMED.
Cu cât diagnosticul este întârziat și problemele progresează, cu atât tratamentul devine mai complex și mai costisitor, iar în unele cazuri, șansele de recuperare completă sunt reduse.
Orice cancer descoperit la timp este vindecabil! În Luna Femeii, experții de renume internațional ai Anadolu Medical Center invită pacientele la o discuție despre importanța screening-ului, precum și cele mai noi abordări în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oncologice feminine.
În cadrul seminarului oncologic, specialiștii vor dezbate subiecte precum: abordarea multidisciplinară și cele mai noi tratamente oncologice și chirurgicale pentru cancerul de sân, utilizarea radioterapiei intraoperatorii (IORT) pentru cancerul de sân, screening-ul, prevenția și managementul cancerului de col și endometrial, precum și rolul medicinii nucleare în diagnosticarea, stadializarea și urmărirea cancerelor ginecologice.
Fiecare prezentare va fi urmată de o sesiune de Q&A, în care medicii vor răspunde la întrebările participanților. Organizatorii oferă și posibilitatea unor discuții 1 la 1 între medici și paciente, după încheierea discuțiilor publice.
Evenimentul va fi prezidat de Prof. Dr. Metin Cakmakci, profesor în chirurgia sânului și chirurgie gastrointestinală, președintele Centrului Academic de Chirurgie a Sânului din cadrul Anadolu Medical Center. Printre ceilalți vorbitori se numără:
Prof. Dr. Hale Basak Caglar, specialist oncologie radiologică şi directorul Departamentului de Oncologie Radiologică al Centrului Medical Anadolu;
Prof. Dr. Kezban Berberoglu, profesor în medicină nucleară și directorul Departamentului de Medicină Nucleară al Centrului Medical Anadolu;
Prof. Sinan Karaaslan, medic specialist oncologie;
Prof. Taylan Senol, profesor în ginecologie oncologică.
Înscrierile la seminarul oncologic se realizează la numerele de telefon: 0732056273 / 0732056272. Participarea este gratuită, iar locurile sunt limitate.
Afecțiunile oncologice reprezintă a doua cauză de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane de cazuri noi, peste 2 milioane de decese şi circa 13 milioane de cazuri prevalente, în anul 2018. Impactul economic al cancerului este semnificativ și în continuă creștere.
Centrul Medical Anadolu este recunoscut pe plan național și internațional pentru tratamentele inovatoare și tehnologiile de ultimă generație în oncologie. Peste 20.000 mii de pacienți români au apelat la serviciile medicale ale spitalului din Turcia în ultimii ani, 70% dintre aceștia (14.000 mii) tratându-se de cancer în Centrul Oncologic. În 2022, spitalul a primit 6.000 de pacienți români, în creștere cu 13% comparativ cu 2021. Cele mai întâlnite tipuri de cancer cu care se prezintă pacienţii români la Anadolu sunt: cancerul de sân, de plămâni și cancerul ovarian.
O mare parte dintre aceștia au fost îndrumați către spitalul din Turcia de VIPMED International, o companie specializată în soluţii medicale în străinătate şi transport medical asistat, cu peste 15 ani de experiență pe piața românească. În 2022, VIPMED a trimis aproximativ 2.000 de pacienți români către centre medicale de top din străinătate pentru a efectua investigațiile și tratamentele necesare.
Centrul Medical Anadolu oferă o abordare multidisciplinară a cazurilor oncologice, prin cooperarea dintre departamentele de chirurgie, oncologie medicală, patologie, medicină nucleară şi radioterapie oncologică. Printre cele mai noi tehnici de diagnostic și tratament la care pacienții au acces se numără IORT (radioterapie intraoperatorie) pentru cancerul de sân, terapie cu lutetium/actinium – 225 pentru cancerul de prostată, examinări PET-CT cu 18F-FDG pentru evaluarea tumorilor neuroendocrine, etc.