Carmen Tănase sare la gâtul autorităților. Cu prilejul anunțului lansării campaniei UNITER „Artiștii pentru artiști”, campanie care va începe pe 15 martie 2023, Carmen Tănase, deși nu este membră a acestei organizații, a vorbit despre soarta actorilor din teatru.
„Oamenii de rând, căci bănuiesc că la ei te referi, nu mai înțeleg problemele altora, problemele de ordin financiar ale altora. Când nu mai știi pe unde să scoți cămașa, e de înțeles, căci nevoile tale primează. Sigur că nu e bine, dar fiecare are problemele lui. Teatrul e o hrană spirituală pentru un om și e nevoie de cultură, dar până acolo el trebui să și mănânce”, a declarat Carmen Tănase într-un interviu pentru Fanatik.
Carmen Tănase a dezvăluit că în ceea ce privește diferențele mari de salarizare, actorii tineri sunt cei mai defavorizați.
”Artiștii tineri sunt foarte defavorizați, au salarii foarte mici. Artiștii bătrâni au undeva la 6-7.000 de lei, asta dacă n-au alte obligații, copii de crescut, dacă soția sau soțul nu sunt IT-iști să câștige bine. Nu e ok nici suma asta”, a spus actrița.
Celebra actriță susține că de vină pentru această situație este statul despre care spune că nu se va implica niciodată în această problemă.
„Sigur, statul nu se va implica niciodată. Profesia noastră nu e una care să aducă voturi, nu e o profesie de strictă necesitate. Noi ne cumpărăm mâncare ca să trăim, să ne umplem burdihanul, și nu o spun în mod peiorativ, dar omul trebuie să trăiască, nu ne cumpărăm bilete la teatru, deși e nevoie și de hrană spirituală.
Prioritatea e în primul rând supraviețuirea omului în fiecare zi. Părerea mea, și e doar părerea mea, nu vorbesc în numele nimănui, este că e greșit. Cultura și informația, știința de carte, toate astea sunt vitale. Cultura e vitală din punct de vedere spiritual. E greu de explicat pentru un om care are cu totul alte nevoi și probleme”, a spus Carmen Tănase.
Întrebată dacă se vor rezolva discrepanțele între actorii tineri prost-plătiți și cei cu ștate vechi în teatru Carmen Tănase a răspuns: „Ca să îți răspund la întrebare, fac o paralelă. Discrepanțe sunt în orice domeniu și sunt de înțeles. Uite, de exemplu, niciodată un actor debutant în Statele Unite nu va fi plătit la fel ca Tom Cruise. Peste tot se plătește box-office-ul. Oamenii ăștia, cei care depind de stat, trebuie să beneficieze de niște sume, să li se întoarcă într-un fel taxele pe care le plătesc, să poată plăti o chirie, să mai rămână și cu un ban de o carte. Așa ar trebuie să fie ideal, dar nu o să fie așa”.