Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii a subliniat că abia în 2023, românii ar putea primi noile pensii, după reclaculare.
Citește și EXCLUSIV| Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră. Ce trebuie să știe românii despre tăierea pensiilor
De asemenea, Daniel Baciu a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.
„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmarim prin recalculare sa eliminăm aceste inechități nu să le amplificam, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată. Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024,” a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, miercuri seară, la emisiunea ”Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu, despre tăierea pensiilor speciale și cum vor fi ele calculate de acum încolo.
Marius Budăi a dezvăluit că toate pensiile, indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor, care depășesc valoarea salariului vor fi recalculate.
”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius Budăi, în exclusivitate la România TV.
Întrebat dacă în această categorie intră și pensiile din sistemul de justiție, ministrul Muncii a răspuns:” În general acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”.
Ministrul a precizat că din salariul avut în activitate, pensia poate să crească procentual vorbind până la 80% ”din calculul din venitul brut fără să depășească venitul net”.
”Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus ministrul.
Întrebat dacă pensiile din sistemul de apărare și ordine publică vor fi înglobate în proiectul de lege pe care Guvernul împreună cu Banca Mondială îl au în lucru, ministrul Muncii a răspuns: ”Există un articol în acest proiect însă, eu reiterez ceea ce am spus pensiile militare nu sunt pensii speciale. Însă avem discuții, am avut discuții cu dumnealor, discutăm în continuare cu cei doi miniștii de resort al Apărării și de Interne cu siguranță vom avea toate elementele necesare în discuțiile cu Comisia Europeană.”