Cele două laboratoare de diagnostic şi investigare în sănătate publică din cadrul DSP Vaslui funcţionează fără acreditare din partea organismelor abilitate în domeniu, în condiţiile în care, anual, sunt emise oficial peste 7.500 de rezultate oficiale ale diverselor analize efectuate de autorităţile sanitare vasluiene, informrează Mediafax.
În aceste condiţii, rezultatele analizelor microbiologice, precum şi cele de apă, aer şi alimente efectuate de către DSP Vaslui pot fi oricând contestate în instanţă.
„La această dată, laboratoarele DSP nu sunt acreditate, dar s-a obţinut de la Ministerul Sănătăţii înregistrarea în Registrul Unic al laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile, evaluatorul fiind Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Având în vedere că laboratorul nu avea procedura de acreditare, iar majoritatea DSP-urilor din ţară erau acreditare, la sfârşitul anului 2010 s-a luat iniţiativa de a face demersurile şi a realiza activitatea de acreditare. Din cauza lipsei de personal, pregătirea laboratoarelor pentru acreditare a durat până în decembrie 2012, luna în care s-a depus documentaţia la Asociaţia de Acreditare din România RENAR”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.
Cele două laboratoare ale DSP Vaslui fac analize de exudat faringian, coprocultură, teste de sterilitate şi sanitaţie, precum şi teste de alimente şi apă. Totodată, în laboratorul de chimie sanitară şi toxicologie se stabilesc diverşi parametri fizico-chimici, cum ar fi potabilitatea şi turbiditatea apei, valoarea nutritivă din alimente sau conţinutul de azot sau sulf din aer.