Obligatoriu în România! Fiecare parior trebuie să efectueze procesul KYC

Autoritățile sunt tot mai atente la domeniul jocurilor de noroc, în aceste zile vorbindu-se despre restricționarea publicității la gambling în intervalul orar 23:00 – 06:00. De asemenea, persoanele cu notorietate publică nu vor mai avea voie să apară în spoturile care promovează case de pariuri sau cazinouri.
Alina Costache
03 mart. 2023, 16:53
Obligatoriu în România! Fiecare parior trebuie să efectueze procesul KYC

Autoritățile sunt tot mai atente la domeniul jocurilor de noroc, în aceste zile vorbindu-se despre restricționarea publicității la gambling în intervalul orar 23:00 – 06:00. De asemenea, persoanele cu notorietate publică nu vor mai avea voie să apară în spoturile care promovează case de pariuri sau cazinouri. Dacă noua lege va fi promulgată, nu îl vom mai vedea pe Ilie Dumitrescu promovând oferta Superbet.

Citește și: Biletul Zilei Pariuri1x2.ro, 3 martie: Atacăm ultimul „VERDE” al săptămânii cu fotbal și tenis!

Reglementarea domeniului a început în urmă cu opt ani, iar una dintre primele prevederi legislative a fost introducerea obligativității verificării contului deschis pe platformele online. Procesul se numește KYC (Know Your Customer) și trebuie parcurs de fiecare parior în maxim 30 de zile de la înregistrare.

De ce a fost introdus KYC

KYC

Internetul este un mediu în care se pot face multe lucruri ilegale sub protecția anonimatului, cu atât mai mult într-o activitate așa cum este cea de betting. De exemplu, cineva poate alimenta contul cu numerar folosind bani negri. Acești bani sunt rulați și apoi retrași, fiind „spălați” prin intermediul biletelor. În cazul în care respectiva persoană este întrebată de unde îi are, răspunde simplu: din pariuri.

În cazul în care operatorii depistează un comportament suspect din acest punct de vedere, autoritățile sunt alertate. Înaintea introducerii obligativității KYC, la casele de pariuri online existau multe conturi false. Acum, este foarte greu ca cineva să se înregistreze cu alte date decât cele personale, întrucât, pentru a-și verifica identitatea, trebuie să trimită:

  • Fotocopia unui act de identitate (carte de identitate/pașaport/permis de conducere);
  • Dovada metodei de plată (copie față-verso a cardului bancar folosit pentru depuneri/retrageri, în cazul în care folosește card. Altfel, trebuie să trimită o captură de ecran a portofelului electronic, în care să se vadă clar numele);
  • Copia unei facturi de utilități recente, în care să apară numele și adresa de domiciliu, sau extras bancar recent.

Într-o primă fază, este solicitat doar primul document, care poate fi încărcat direct pe platformă, sau poate fi trimis prin email. Ulterior, este posibil ca operatorul să solicite și celelalte documente, și le va solicita sigur dacă jucătorul va avea un flux financiar important. Astfel, clientul va fi identificat exact, ceea ce ușurează o eventuală anchetă a autorităților.

Cine nu efectuează verificarea contului în termenul legal se trezește cu contul închis și fără banii din el, care sunt virați în bugetul statului.

Minorii nu mai au cum să parieze online

KYC

O altă problemă rezolvată prin KYC este practicarea jocurilor de noroc de către minori. Chiar dacă reușesc să își deschidă cont într-o primă instanță, cei care nu au împlinit vârsta legală (18 ani) vor pica testul verificării identității, pentru că din fotocopia actului de identitate se vede clar vârsta.

Curând, acest fenomen va fi limitat și în agențiile de pariuri stradale, pentru că există un proiect de lege prin care jucătorii nu vor mai putea plasa pariuri decât prezentând cartea de identitate.

Revenind la verificarea contului online, această operațiune nu trebuie privită ca și o corvoadă. Unui parior nu îi ia mai mult de 2-3 minute să fotografieze cartea de identitate și să urce fișierul pe platforma operatorului. În plus, poate avea și avantaje, în frunte cu primirea unui pariu gratuit fără depunere. Tot mai multe agenții online au o astfel de ofertă pentru clienții noi. Uneori, ea vine la pachet cu rotiri gratuite pentru secțiunea de cazino.

Apoi, este și în interesul jucătorilor ca operatorul să le facă un profil cât mai exact. Folosindu-se de informațiile primite, agențiile își construiesc oferta în funcție de preferințele clienților încadrați în diverse tipologii. De aceea, procesul se numește Know Your Customer (Cunoaște-ți clientul).

Bookmakerii au investit în tehnologie pentru ca verificarea contului să decurgă cât mai repede. Înainte, dura și o săptămână până când pariorul primea răspuns dacă documentul transmis este în regulă sau nu. Acum, pe unele platforme sunt implementate softuri care aprobă documentul pe loc. Chiar și fără aceste softuri, nu mai sunt operatori care să întârzie cu mai mult  de 24 de ore validarea identității.

Citește și: Cum se impoziteaza castigurile la pariuri?

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un turist român ajuns pe plaja din Olimp: ”Unde trăim, în Africa de Sud?”
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Emisarii armean și turc s-au întâlnit la graniță pentru normalizarea relațiilor bilaterale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?