Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări, „desertul samurailor moderni” cucereşte de la prima îmbucătură

Specialitate japoneză, mochi este un produs de patiserie cu textură elastică, pe care japonezii îl consumă în mod tradițional în timpul ceremoniei ceaiului.
Alina Costache
04 mart. 2023, 07:42
Mochi, specialitatea japoneză care face furori pe internet. Gata în doi timpi şi trei mişcări,

Mochi mai este cunoscut şi sub denumirea „desertul samurailor moderni”. În mod natural, produsul nu conţine gluten. Este un preparat pe bază de orez lipicios (shiratamako), zahăr, apă şi amidon! Pentru că nu conţine grăsime, este mult mai puțin caloric decât o un produs de patiserie clasic.

Orezul este transformat într-o pastă, apoi este modelat în forma dorită. Daifuku mochi e cel mai cunoscut sortiment al desertului. Acest preparat are la interior pastă dulce de fasole roșie.

Citeste si Reţetele bunicii: scovergi şi gogoşi pufoase, deserturile irezistibile care ne-au încântat copilăria

Ingrediente necesare pentru mochi

  • 80 g de shiratamako (se vinde în magazinele alimentare japoneze sau pe internet)
  • 70 g zahăr alb
  • 160 ml apă
  • amidon de porumb

Mod de preparare a aluatului mochi

Într-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde, amestecă shiratamako cu zahărul. Continuă să amesteci adăugând treptat apă până la omogenizare.

Acoperă vasul cu folie alimentară pentru a preveni evaporarea apoi pune vasul în cuptorul cu microunde timp de 1.30 minute la 850 wați.

Îndepărtează folia și amestecă cu o lingură sau cu o spatulă. Aluatul va începe să devină lipicios. Acoperă din nou cu folie alimentară şi pune vasul din nou în cuptorul cu microunde tot pentru un minut şi jumătate şi tot la 850 wati. Scoate vasul şi amestecă aluatul cu spatula, apoi introdu-l pentru a treia oară la microunde, dar de data asta pentru doar 30 de secunde!

Presară amidon peste o suprafață de lucru şi aşază aluatul. Întoarce aluatul pe toate părţile pentru a fi acoperit de amidon peste tot. Lasă la rece timp de cincisprezece minute înainte de a le umple cu umplutura dorită. Atenţie! Dacă optezi pentru umplutura de fasole roşie, pasta nu trebuie lăsată la răcit, ci trebuie să fie fierbinte.

Citeste si Tort Medovik, desertul regal care a cucerit întreaga lume. Secretul unui tort irezistibil, cu aspect unic şi gust inegalabil

Umplutura mochi

Datorită aromei neutre a pastei, orice aromă se potriveşte pentru umplutură. În Japonia, cea mai populară reţetă este mochi cu pastă de fasole roşie, dar se pot folosi, de asemenea, arome de alune, de ciocolată sau chiar de matcha pentru un desert 100% japonez.

Pentru o notă de prospețime, poţi introduce şi bucăți de fructe în mochi. Duoul căpșuni-ciocolată este absolut delicios. Nu uita nici de deliciosul mochi congelat, cu o linguriță de înghețată în mijloc.

  • Umplutura din pastă de fasole roşie

Pentru pasta de fasole anko ai nevoie de: 1/2 conservă fasole roşie, 100 g zahăr fin. Pentru pudrat: 4 linguri amidon, 2 linguri zahăr pudră. Amestecă fasolea din conservă spălată bine de zeama lipicioasă cu zahăr şi un praf de sare, până obţii o pastă roşie dulce.

Revino la pasta de mochi deja preparată şi porţioneaz-o în 12 biluţe. Turteşte cu palma pasta încă fierbinte şi pune biluţa de pastă de fasole dulce în mijloc. Strânge pasta în jurul umpluturii de fasole şi apoi nivelează să obții o bilă.

Se consumă la temperatura camerei, preferabil în aceeaşi zi.

  • Umplutură cu ciocolată

Pentru ganache ai nevoie de:

  • 280 grame de frișcă lichidă
  • 200 grame de ciocolată neagră de 60-70%

Rupe ciocolata în bucăți și topește-o la bain-marie împreună cu 2-3 linguri de frișcă lichidă. Amestecă totul până se topește, apoi pune bolul deoparte. Bate foarte bine restul de frișcă și adaug-o peste ciocolata topită și răcită, amestecând ușor, de jos în sus.

Decupează din aluatul de mochi răcit forme circulare. Poți sa folosești un pahar. Ia o formă decupată, șterge-o de amidon și pune în mijloc ganache de ciocolată într-o cantitate care să permită lipirea marginilor aluatului, astfel încât să obții o bilă. Repetă procesul până umpli toate bucățile de mochi.

Citeste si Prăjitură rapidă cu portocale fără zahăr şi fără coacere. Desertul irezistibil, cu blat pufos şi gust inegalabil, care nu îngraşă

  • Mochi cu îngheţată

Tot ce trebuie să faci în acest caz este să umpli cu orice îngheţată din congelator aluatul de mochi. Împarte înghețata în 12 sfere (câte o lingură de înghețată/sferă), așeză-le pe o tavă pe care ai pus în prealabil hârtie de copt, apoi pune-o la congelator.

După ce aluatul de mochi s-a răcit suficient, începe să decupezi cercuri de aluat, folosindu-te de un pahar. Ia un cerc de aluat, curăță-l de excesul de amidon și pune în mijloc o bilă de înghețată. Uneşte marginile cercului de aluat, astfel încât să formezi o bilă.

Prepară și restul de mochi apoi pune-le pe toate la congelator pentru 2 ore.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Casele sunt ieftine, se ajunge imediat în Capitală, există grădiniță Montessori, școli și magazine, iar traiul e de 4 ori mai ieftin
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! Un mare actor, prieten drag lui, a murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
O vedetă de la PRO TV, decizie ciudată. E dezamăgire în familie
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât