Vineri, Curtea de Apel din București a dispus încetarea procesului penal împotriva celor doi directori de la compania Hexipharma, Flori Dinu și Mihai Leva.
În primă instanță, afaceriștii au fost condamnați la câte trei ani de închisoare.
Flori Dinu, directorul general de la Hexipharma, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în primă instanță (pe fond) de Tribunalul București, în ianuarie 2019. Motivul, săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Mihai Leva, șeful de producție al firmei, fusese condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare.
De asemenea, compania Hexipharma a fost obligată să plătească o amendă penală în valoare de 2,6 milioane de lei.
Vineri, 3 martie, pedepsele au fost anulate de Curtea de Apel București, pentru că faptele s-au prescris.
Totuși, Dinu și Leva au primit din partea instanței interdicția de a ocupa funcția de manager într-o societate comercială, precum și exercitarea oricărei activități într-o societate ce are ca obiect de activitate producerea și comercializarea de biocide, pentru o perioadă de cinci ani de zile.
În mai 2016, Dan Condrea, patronul Hexipharma, s-a sinucis după ce a aflat că procurori au deschis o anchetă penală după ce s-a aflat că societatea comercială vindea dezinfectanți diluați, substanțe care ajungeau la sute de spitale din țară.
Sentinţa definitivă în dosarul Hexipharma trebuia pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, dar judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020.
Apoi, procesul a fost tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar.
La Tribunal, Hexi Pharma a fost obligată să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, sumă ce reprezenta contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară.
Curtea de Apel Bucureşti a modificat apoi valoarea acestor despăgubiri. Sumele au fost micșorate, altele au fost înlăturate cu totul.
Pentru recuperarea prejudiciului, instanţa a menţinut sechestrul pe bunurile companiei, printre care un teren intravilan de 2.072 mp în valoare orientativă de 1.636.880 euro şi o construcţie p+1E/structură metalică, scrie Agerpres.
Scandalul „Hexipharma” a fost aprins în urma incendiului de al Clubul Colectiv. Rănile victimelor au fost „tratate” cu zeci de litri de dezinfectanți diluați.