Răspunsul lui Băsescu a fost unul indirect, fără a menţiona explicit numele premierului.
„Mă uitam ieri la un înalt politician să vină să negociem desemnarea procurorilor. Asta arată cât de în urmă poate rămâne un politician sau clasa politică, dacă el exprimă dorinţa clasei politice. Desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare”, a spus preşedintele României.
Traian Băsescu a afirmat că nu a fost de acord cu procedura prin care fostul ministru de Justiţie, Mona Pivniceru, a făcut primele propuneri pentru şefia celor două Parchete.
„Am fost împotriva selecţiei organizate la Ministerul de Justiţie pentru că o selecţie nu înseamnă asumarea, iar apoi poţi spune: ‘Îmi pare rău, el a ieşit din concurs’. Când discutăm de Parchetul General, DNA sau DIICOT cei ce fac desemnarea trebuie să-şi asume că au desemnat oameni extrem de valoroşi din punct de vedere profesional, capabili să ducă misiunea Parchetului înainte, nu să o negocieze cu politicienii„, a spus şeful statului.
Acesta a afirmat că încă mai sunt politicieni care încearcă să negocieze cu el rezolvarea într-un sens sau altul a unor dosare în justiţie. „Dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţilor cuiva, este la politicieni. Ei încă mai cred că justiţia se face cu influenţă, că se rezolvă dosare cu influenţă , că aranjează decizii ale judecătorilor cu influenţă. V-o spune un om ce trăieşte pe pielea această intenţie de trafic de influenţă chiar în discuţiile cu preşedintele ale unor politicieni: ‘Aş vrea să aranjăm dosarul cutare’. Mă uit cu jenă şi cu un sentiment pe care n-aş vrea să-l exprim în cuvinte pentru că sunt politicieni care n-au înţeles nimic din ultimii 10-15 ani de când încercăm reforma justiţiei în România”, a apreciat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai spus că „politicul trebuie să înţeleagă faptul că justiţia, cu cei trei piloni ai ei – judecător, procuror, avocat – este intangibilă din punct de vedere al traficului de influenţă, al influenţării deciziei„.
Băsescu a adăugat că este important ca politicul să înţeleagă acest lucru pentru că, „tot nădăjduind în influenţa politică în justiţie, acest sentiment se transmite şi omului de rând”. „Omul de rând ajunge să creadă că se pot obţine decizii favorabile în justiţie chiar şi atunci când nu are dreptate”, a opinat el.
„Este, cred, o zonă în care dumneavoastră, avocaţii, vă puteţi asuma mai mult, chiar prin ieşirile publice pe care adesea avocaţi importanţi le au după ce ies din sala de judecată sau după ce se prezintă cu clientul lor în faţa procurorului”, a conchis Băsescu.
Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat joi, la România TV, că va face săptămâna viitoare, în calitate de ministru interimar de Justiţie, propunerile pentru şefia Parchetului General şi a DNA, însă după o consultare cu preşedintele Băsescu şi cu membrii secţiei de procurori ai CSM astfel încât noile propuneri să nu mai fie respinse. De asemenea, Ponta a reacţionat la acuzaţiile aduse de şeful statului, potrivit căruia USL exercită o presiune incredibilă pe instituţii, adică pe Justiţie şi Servicii, astfel încât este necesară o iniţiativă care să contrabalanseze această presiune.
„Sunt gata să fac propunerile săptămânia viitoare, dar nu vreau să fac două propuneri care să fie şi ele respinse”, a anunţat Ponta.
Întrebat dacă se va consulta şi cu preşedintele, Ponta a răspuns: „Îl voi întreba”. Totodată, vor fi consultaţi şi procurorii din CSM. „Pot să-i propun şi pe sfinţii Petru şi Pavel, dar dacă nu sunt discutaţi înainte cu preşedintele, le găseşte domnul Băsescu ceva la dosar şi îi respinge”, a spus şeful Guvernului.
În ce priveşte acuzele preşedintelui Băsescu referitoare la presiunile pe care le-ar exercita USL asupra unor instituţii ale statului, Victor Ponta le-a catalogat drept aberante.
„Eu aş pune presiune pe Traian Băsescu să nu mai facă asemenea declaraţii aberante. Ar trebui să fie un pic mai responsabil. Dacă l-aş lua în serios, l-aş întreba ce Daniel Morar, pe doamna Stanciu de la ICCJ, pe domnul Maior de la SRI, pe domnul Meleşcanu de la SIE dacă punem noi presiune pe ei (…) Eu n-aş putea să fac o asemenea afirmaţie fără să dau un indiciu concret. Faptul că preşedintele Băsescu e neserios nu e o scuză să fiu la fel de neserios”, a replicat Victor Ponta.
Premierul a comentat şi spusele şefului statului referitoare la faptul că prestaţia Monei Pivniceru la Ministerul de Justiţie ar fi fost o catastrofă. „Mona Pivniceru a fost un foarte bun ministru al Justiţiei şi ştiţi câtă valoare au spusele lui Traian Băsescu: el zice o dată de bine, o dată de rău, apoi te reavaluează”, a spus Ponta.