„Opoziția (n.r. – faţă de revizuirea Constituţiei) vine de la UDMR. Iar motivul pentru care maghiarii se opun e temerea lor că o modificare a Constituției va diminua numărul de aleși de care dispun”, scrie europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul personal.
Preda semnalează că aceeași teamă explică și blocarea proiectului de redesenare administrativă, refuzul de a asuma o formulă majoritară pentru legislative, precum şi veto-ul UDMR la legea votului pentru românii din străinătate.
„UDMR nu dorește ca participarea să sporească într-atât încât Uniunea să nu mai treacă pragul de 5%, iar drepturile politice ale românilor din afara granițelor sunt astfel grav atinse”, susţine Preda.
Eurdeputatul consideră că, din aceste puncte de vedere, UDMR a început să facă o opoziție la fel de dură ca și USL la proiectele avansate de PDL.
„Mai sunt oare maghiarii în coaliție? Sau avem, de fapt, un guvern minoritar, sprijinit când și când de UDMR? Poate că ar fi bine atunci ca miniștrii maghiari să fie trimiși acasă? Sau ne apropiem de momentul unei schimbări mai ample?„, încheie Cristian Preda.
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde nu crede însă că este oportun ca miniştrii UDMR să plece acasă aşa cum sugerează Preda.
„Nu cred că e oportun să plece miniştrii UDMR acasă. Noi suntem într-o coaliţie UDMR. Împreună cu UDMR facem parte din grupul PPE. Nu cred că se poate pune problema în acest fel”, a precizat Sorin Frunzăverde, pentru Mediafax..
În schimmb, ministrul udemerist Laszlo Borbely l-a invitat pe Preda să vină în interiorul PDL sau în coaliţie dacă are ceva de comunicat.
„Îi vom răspunde, evident. Deci, noi n-am spus altceva şi, probabil, dânsul n-a înţeles ce am vrut noi să spunem”, a afirmat Borbely.
El a arătat că, în momentul de faţă, UDMR nu a spus altceva decât ceea ce a afirmat preşedintele Traian Băsescu şi că este un consens în cadrul partidelor politice privind adoptarea acordului interguvernamental de uniune fiscală.
Laszlo Borbely a precizat că prevederile acordului de uniune fiscală trebuie introduse în Constituţie. „Restul modificărilor la Constituţie le discutăm separat, e o comisie parlamentară e altceva”, a spus el.