Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au hotărât începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită, în cazul deturnărilor ilegale.
Un număr de 16 medici de familie şi specialişti, dar şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare, se numără printre cele 42 de persoane urmărite penal, potrivit anchetatorilor.
„Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Conform anchetatorilor, angajaţii a două laboratoare, direct sau prin intermediari, stabileau legături cu diferiţi medici – specialişti sau de familie – în baza cărora doctorii emiteau în mod constant bilete de trimitere pentru analize medicale compensate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau deşi au fost consultaţi, nu li s-a recomadat efectuarea unor analize medicale.
În acest mod, reprezentanţii celor două laboratoare au trimis spre decontare, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aproximativ 14.000 de bilete, fiecare medic încasând 10% din valoarea analizelor recomandate, afirmă anchetatorii.
CITEŞTE ŞI: Percheziţii la medici acuzaţi de DECONTĂRI ILEGALE. Cardiolog de la Elias, ridicat de la o pensiune
Procurorii mai spun că nu toate analizele au fost realizate în mod fictiv. Astfel, susţin anchetatorii, cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice. Oricum, precizează reprezentanţiii Parchetului, aparatura laboratoarelor, în ipoteza în care ar fi fost permanent funcţională, nu ar fi putut procesa analizele decontate, atât cantitativ, cât şi calitativ. În acest sens, ar fi existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive.
Potrivit procurorului Bogdan Staicu, au fost deja audiate în jur de 800 dintre persoanele pe numele cărora s-au emis trimiteri la analize. Procurorul a explicat că trimiterile erau completate, în general, pentru analize de sânge „obişnuite, de rutină, pe care le fac cele mai multe persoane”, dar şi despre unele ecografii.
Totodată, anchetatorii au descoperit că pentru analizele care chiar se efectuau în cele două laboratoare se foloseau reactivi vechi şi chiar expiraţi, ceea ce ducea la obţinerea unor rezultate viciate. În anumite cazuri, probele biologice recoltate de la pacienţi erau pierdute, situaţie în care în buletinele de analiză se treceau rezultate fictive.
CITEŞTE ŞI: Raed Arafat, despre decontările ilegale: Vulnerabilitatea sistemului permite astfel de fraude
Activitatea medicilor şi a angajaţilor de la cele două laboratoare a fost monitorizată mai bine de şase luni, iar în 2012, în acelaşi dosar, au fost efectuate percheziţii şi la laboratoarele unde erau procesate analizele.