Pensii 2023. Marius Budăi a vorbit din nou despre vârsta de pensionare a românilor. Francezii au ieșit în stradă, nemulțumiţi de creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 CNN despre creșterea vârstei de pensionare în România, asumată în PNRR.
Potrivit Ministrului Muncii, în Legea 263, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, este prevăzut ca vârsta de pensionare a bărbaților din România să fie de 65 de ani.
Prin PNRR însă, Guvernul României se obligă ca, din anul 2035, și femeile din România să iasă la pensie tot la vârsta de 65 de ani. În prezent, vârsta de pensionare a acestora este de 62 de ani.
”Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor.
Pensii 2023. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem…”, a explicat Marius Budăi la Antena 3.
Budăi: Salariul minim trebuie să crească în continuare, dar această creştere nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că stricăm planurile de business ale mediului de afaceri
Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că salariul minim trebuie să crească în continuare, precizând însă că această mărire nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că vor fi stricate planurile de business ale mediului de afaceri.
„Am avut o discuţie şi la sfâşitul lui decembrie 2022, am avut o hotărâre de Guvern, am discutat cu partenerii sociali în Consiliul Naţional Tripartit, unde s-a crescut salariul minim de la 2550 la 3000 de lei, cu 200 de lei în cadrul celor 3.000 de lei nefiscalizaţi, a înţeles şi statul să vină în sprijinul mediului privat cu această măsură plus cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii sociali din domeniul construcţiilor s-a ridicat salariul în construcţii de la 3.000 la 4.000, consider că salariul minim trebuie să crească, să fie o creştere în continuare, dar această creştere nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că stricăm planurile de business ale mediului de afaceri şi aceste lucruri trebuie făcute doar prin dialog cu mediul de afaceri. Vedem în acest an daca mai este oportună o creştere, din punct de vedere financiar pentru salariaţi sigur că este, dar trebuie să avem aceste discuţii, deocamdată nu se pune problema”, a afirmat Marius Budăi, întrebat sâmbătă la Antena 3 dacă va creşte în acest an salariul minim.
El s-a referit şi la legea salarizării din sistemul public. „Despre legea salarizării din sistemul public – suntem în discuţii cu fiecare minister în parte, agreem solicitările dumnealor, le concentrăm într-un material, facem o analiză de impact împreună cu Banca Mondială, avem o linie de dialog ulterioară şi o direcţie de mers pornind de la legea 153, de la analiza pe legea 153 după care declanşăm discuţiile cu partenerii sociali, cu sindicatele pentru că aşa este normal să avem partenerii sociali într-adevăr parteneri în această reformă”, a explicat ministrul Muncii.