Secretarul de Stat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale Cristian Vasilcoiu afirmă, marţi seară, că cererea a doua de plată din PNRR nu este încă aprobată din cauza unor jaloane neîndeplinite, unul de la Ministerul Energiei, altul de la Ministerul Justiţiei. Ambele ministere nominalizate sunt ocupate de reprezentanţi ai PNL.
”Că m-am săturat de propagandă: în momentul de faţă România nu are aprobată cererea de plată numărul 2 din PNRR, fiindcă nu au fost îndeplinite jaloanele privind decarbonizarea (Ministerul Energiei) şi avertizorul de integritate (Ministerul Justiţiei)”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Cristian Vasilcoiu.
Ministerul Energiei este condus de Virgil Popescu, iar Ministerul Justiţiei de către Cătălin Predoiu, ambii de la PNL.
Vasilcoiu precizează că pensiile sunt în cererile de plată numerele 3 şi 4.
”Înseamnă că acestea nu vor fi analizate până când România nu va îndeplini criteriile din cererea de plată numarul 2! Ce discutăm noi aici?! Doar propagandă! Nu din cauza pensiilor e blocat PNRR, ci din cauza altor jaloane”, a mai scris Vasilcoiu.
Se taie pensiile sau România pierde fonduri europene de miliarde de euro. Marcel Boloş: „Ne poate costa usturător”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, marţi, că jalonul 215 din PNRR spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale, prima condiţie fiind sustenabilitatea, iar a doua condiţie fiind legată de contributivitate. „În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană”, a adăugat el.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că România susține utilizarea energiei nucleare ca metodă de atingere a obiectivelor de decarbonizare în Uniunea Europenă după o reuniune a mai multor state care vor ca această sursă de energie să fie promovată mai mult în politicile UE, informează Agerpres.
11 state membre UE, în frunte cu Franţa, şi-au reafirmat marţi dorința de a „consolida cooperarea europeană” în domeniul energiei nucleare pentru a dezvolta „noi proiecte”, insistând asupra rolului energiei atomice în decarbonizarea economiei.