Cât câștigă un controlor STB în 2023, pe lângă bonurile de masă în valoare de 400 de lei. Până acum au circulat tot felul de informații eronate despre aceste salarii, însă noi am aflat cât câștigă pe lună un controlor STB, care îi verifică să aibă o legitimație de călătorie valabilă și validată.
Citește și Nicușor Dan bagă spaima în călătorii STB: ce amenzi primesc bucureștenii care circulă fără bilet
În prezent, salariile STB diferă în funcție de experiență. De exemplu, un controlor cu experiență are un salariu lunar de bază de 3.315 lei, la care se adaugă bonusuri de performanță. De asemenea, acești angajați se beneficiază lunar și de bonuri de masă în valoare de 400 de lei.
Chiar dacă salariile controlorilor STB sunt oarecum modeste, spălătorii de vehicule câștigă mai puțin de cât aceștia. Concret, un spălător de vehicule câștigă lunar undeva la 2.800 de lei, pe lângă salariu aceștia beneficiază și de bonusuri, dar și bonuri de masă.
Nici salariile șoferilor STB nu sunt extraordinar de mari. Cei care ocupă un astfel de post au un venit brut de 5.363 de lei pe lună, la care se adaugă tichetele de masă în valoare de 400 de lei. După ce au fost scăzute taxele și impozitele, un astfel de angajat rămâne în mână cu 3.097 de lei.
În ultimii ani, numărul controlorilor de pe mijloacele de transport în comun de suprafață din Capitală a fluctuat. Astfel, la începutul lunii iulie 2022, numărul controlorilor era de 221, în scădere față de începutul anului când structura avea 237 de angajați. Reprezentanții companiei spun că este cea mai mică cifră înregistrată din ultimii cinci ani.
În perioada 2018-2019, STB a avut cei mai mulți angajați în structura de control, mai exact, aceasta număra 263 de persoane.
Cu toate acestea, chiar dacă sunt mai puțini controlori, încasările din vânzarea de bilete a adus mai mulți bani la bugetul STB.
La 1 septembrie 2021, capacitatea de transport oferită cetățenilor se ridica la 2,17 milioane de călători zilnic. Asta în contextul în care numărul de călători care dețin abonamente sau care validează biletele în vehicule se învârte în jurul cifrei de 210.000, adică aproximativ 10%, conform Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov.
De asemenea, STB a înființat începând cu luna iunie 2022, o divizie de supracontrol care să verifice mijloacele de transport în comun din București și să prevină călătoriile frauduloase.