Ce salariu își doresc femeile. Un sondaj realizat de aplicația financiară Revolut arată care este percepția femeilor din România despre veniturile dezirabile și contribuția fintech la eliminarea inegalității de gen.
Conform rezultatelor, femeile sunt de părere că un salariu mai mare este important, 33% dintre acestea spunând că s-ar simți împlinite dacă ar avea un venit net lunar cuprins între 3.000 și 10.000 de euro, față de 31% în cazul bărbaților.
Citește și: Ce salariu are un ospătar? Suma frumușică pe care o ia un român care muncește în Spania 8 ore pe zi
Același studiu arată că, în 2022, 40% dintre femei au beneficiat de o creștere de salariu, față de 49% dintre bărbați. Însă, 21% dintre respondente nu cred că salariul lor va crește în 2023, un procent mai mare decât media la nivel național (18%) și de cel înregistrat în rândul bărbaților.
Rezultatele sondajului pot fi puse într-un context mai larg, precum cel al inegalităților de gen de natură economică și financiară și al evoluției acesteia, în timpul pandemiei de COVID-19 și în ultimele luni.
„Din cauza transormărilor suferite la nivel global de societate din cauza pandemiei de COVID-19 și a creșterii costului vieții, peste 64 milioane de femei și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce s-ar traduce într-o pierdere globală de 800 de miliarde de dolari la nivelul veniturilor individuale, potrivit OXFAM. Totodată, de două ori mai multe tinere și-au pierdut locurile de muncă, în comparație cu bărbații”, potrivit Revolut.
Citește și: Ce salariu primește un cioban în 2023. Ce studii se cer și câte ore se lucrează pe zi
Într-un raport cu privire la inegalitatea de gen realizat de Forumul Economic Mondial în 2022, România se află pe o poziție medie în clasamentul celor 146 de țări în privința indexului general, și anume locul 90, cu 0,698, unde 0 îneamnă imparitate și 1 paritate.
La secțiunea economică, România se află pe locul 63, în scădere cu 13 poziții, de pe locul 50 în 2021. Țara noastră stă bine în ceea ce privește diferența de salarizare pentru aceeași ocupație și la diferența dintre veniturile estimate (poziția 43, respectiv 50).