Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina şi, deşi Moscova vrea evitarea escaladării conflictului spre o confruntare directă cu Statele Unite şi NATO, există riscuri în acest sens, conform evaluării Comunităţii serviciilor de informaţii americane.
Rusia „probabil nu vrea un conflict militar direct cu Statele Unite şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se producă”, arată raportul de evaluare elaborat de Comunitatea agenţiilor de informaţii americane, potrivit postului de televiziune CNN.
„Până acum, liderii ruşi au evitat acţiunile care ar extinde războiul din Ucraina dincolo de frontierele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ”, subliniază raportul.
Avril Haines, directorul Comunităţii naţionale de informaţii din SUA, a declarat în Congres că în prezent are loc „un război de uzură în care niniuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv”.
„Nu observăm semnale că armata rusă va putea obţine anul acesta câştiguri teritoriale majore, dar preşedintele Vladimir Putin calculează timpul în favoarea lui, iar prelungirea războiului, inclusiv prin potenţiale pauze în confruntări, este cel mai bun parcurs pentru a obţine, eventual, asigurarea intereselor strategice ruse în Ucraina, chiar dacă vor dura ani”, a atras atenţia Avril Haines.
Conform raportului de evaluare, Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe armament nuclear, din cauza pierderilor militare suferite în Ucraina. Pierderile din Ucraina „au afectat grav capabilităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Rusiei, intensificând dependenţa de armele nucleare”, a comunicat Biroul directorului Comunităţii agenţiilor de informaţii americane.
Serviciile de informaţii din SUA: Este puţin probabil ca Rusia să captureze semnificativ mai multe teritorii în acest an
Este puţin probabil ca Rusia să captureze semnificativ mai multe teritorii în acest an, potrivit directorului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, relatează The Guardian.
Avril Haines a declarat în cadrul unei audieri în Senat că armata rusă va fi probabil incapabilă să continue nivelul actual de luptă, chiar şi cu posibila capturare a Bahmutului, în condiţiile în care luptele acerbe continuă în oraşul din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, estima miercuri că acest bastion ar putea cădea în câteva zile.
Ramzan Kadîrov recruteaza separatişti pro-ruşi, dar a rămas fără calul de curse. Şi grupul Wagner caută soldaţi
După eşecuri majore şi pierderi mari pe câmpul de luptă, „nu prevedem că armata rusă îşi va reveni suficient de mult în acest an pentru a obţine câştiguri teritoriale majore”, a declarat Avril Haines în timpul audierii din Senatul american. Cu toate acestea, Vladimir Putin „cel mai probabil îşi face socoteala că timpul lucrează în favoarea sa”, a atras atenţia Haines, potrivit Agenţiei France-Presse.
Putin crede probabil că prelungirea războiului, cu pauze intermitente în lupte, „poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a-şi asigura în cele din urmă interesele strategice în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile”, a mai spus şefa comunităţii de informaţii din Statele Unite.
Ea a rezumat opiniile existente în comunitatea largă a serviciilor de informaţii din SUA, potrivit cărora, la un an după ce a invadat Ucraina, dar a eşuat în obiectivele sale principale pe care le avea cu această operaţiune, Putin probabil că acum înţelege mai bine limitele forţelor sale. Puterea militară a Moscovei este acum limitată în mod semnificativ de pierderile de trupe şi de epuizarea armamentului, la care se adaugă restricţiile comerciale şi sancţiunile impuse de Statele Unite şi de aliaţi, a precizat Haines.
Putin „pare să se concentreze acum asupra unor obiective militare mai modeste”, a declarat ea în faţa Comisiei de informaţii a Senatului. „Dacă ruşii nu iniţiază o mobilizare obligatorie şi nu identifică provizii substanţiale de muniţie de la terţi, va fi din ce în ce mai dificil pentru ei să susţină chiar şi nivelul actual de operaţiuni ofensive”, a arătat Haines.
Ca urmare, forţele ruseşti „ar putea trece în totalitate” la menţinerea şi apărarea teritoriilor pe care le ocupă în prezent, a conchis ea.