Armata lui Putin, bombardamente masive în Kiev, Harkov și Odessa. Autoritățile ucrainene au anunțat joi că regiunile Harkov şi Odesa, dar și alte regiuni din sudul, estul și vestul Ucrainei, au fost țintele unor lovituri masive.
De mai bine de un an, Rusia bombardează cu rachete și drone instalațiile cheie din Ucraina, afectând astfel viața de zi cu zi a milioane de oameni care se confruntă cu lipsa apei potabile, a încălzirii și a electricității.
”Inamicul a efectuat peste 15 lovituri asupra oraşului şi a regiunii Harkov. Ocupanţii ţintesc din nou instalaţii esenţiale”, a declarat guvernatorul regional, Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.
Guvernatorul a anunțat că zilele trecute o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov. În aceste moemnte nu se cunosc detalii despre pagubele create sau despre numărul victimelor.
Primarul Igor Terehov din regiunea Harkov a transmis că zilele acestea atacurile rusești au vizat ‘infrastructura energetică” şi că există probleme cu electricitatea în anumite părţi ale oraşului.
De asemenea, guvernatorul Maksim Marcenko din regiunea Odesa a raportat că rachetele rusești au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat mai multe clădiri rezidenţiale.
”Din fericire, nu au fost victime”, a declarat guvernatorul.
Acesta a adăugat că au fost instituite ”restricţii în aprovizionarea cu energie electrică”.
Armata rusă a atacat și regiunea Kiev, dar și alte regiuni din vestul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Hmelniţki, Serghi Gamalii, i-a îndemnat pe locuitori din zonă să rămână în adăposturi deoarece ”inamicul loveşte infrastructurile esenţiale ale ţării’.
Avril Haines, directorul Comunităţii naţionale de informaţii din SUA, a declarat în Congres că în prezent are loc „un război de uzură în care niniuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv”.
Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina şi, deşi Moscova vrea evitarea escaladării conflictului spre o confruntare directă cu Statele Unite şi NATO, există riscuri în acest sens, conform evaluării Comunităţii serviciilor de informaţii americane.
Rusia „probabil nu vrea un conflict militar direct cu Statele Unite şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se producă”, arată raportul de evaluare elaborat de Comunitatea agenţiilor de informaţii americane, potrivit postului de televiziune CNN.
„Până acum, liderii ruşi au evitat acţiunile care ar extinde războiul din Ucraina dincolo de frontierele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ”, subliniază raportul.
Avril Haines, directorul Comunităţii naţionale de informaţii din SUA, a declarat în Congres că în prezent are loc „un război de uzură în care niniuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv”.
„Nu observăm semnale că armata rusă va putea obţine anul acesta câştiguri teritoriale majore, dar preşedintele Vladimir Putin calculează timpul în favoarea lui, iar prelungirea războiului, inclusiv prin potenţiale pauze în confruntări, este cel mai bun parcurs pentru a obţine, eventual, asigurarea intereselor strategice ruse în Ucraina, chiar dacă vor dura ani”, a atras atenţia Avril Haines.
Conform raportului de evaluare, Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe armament nuclear, din cauza pierderilor militare suferite în Ucraina. Pierderile din Ucraina „au afectat grav capabilităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Rusiei, intensificând dependenţa de armele nucleare”, a comunicat Biroul directorului Comunităţii agenţiilor de informaţii americane.