Licitația pentru construcția metroului a fost contestată. Primăria Cluj-Napoca a anunțat pe data de 28 februarie, câștigătoarea licitației deschise pe 16.03.2022, pentru realizarea Magistralei de metrou 1. Este vorba despre asocierea de firme Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport SA – Arcada Company SA, care a realizat lucrări similare în Istanbul și Varșovia.
Oferta depusă de asocierea desemnată câștigătoare este de aproximativ 1,8 miliarde de euro, adică 9.059.483.352,07 lei, fără TVA.
Valoarea estimată totală pentru realizarea acestui obiectiv este de 9.064.456.067,00 lei fără TVA, din care 8.666.341.418,31 lei valoarea estimată a lucrărilor de execuție: 8.666.341.418,31 lei fără TVA și 398.114.648,69 lei fără TVA valoarea estimată a serviciilor de proiectare, potrivit unui comunicat al Primăriei Cluj-Napoca.
Durata totală a contractului care are ca obiect ”Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj” este de 96 de luni.
Deși au trecut 14 zile de când a fost desemnată în sfârșit, câștigătoarea licitației, primarul Clujului care anterior a anunțat că va ieși public alături de asocierea căreia îi va fi atribuit contractul să anunțe calendarul lucrărilor, dacă rezoluția comisiei de evaluare a ofertelor nu va fi contestată, nu a mai făcut acest lucru deoarece se pare că procedura a fost contestată.
Asocierea Dogus Insaat ve Ticaret A.S. – Tekfen Insaat ve Tesisat A.S a depus o plângere la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor, în care au subliniat faptul că deși oferta lor era cu 200 de milioane de euro mai mică, față de cea depusă de Gulermak, au fost descalificați tehnic pe niște detalii pe care le consideră nesemnificative: o serie de documente care nu erau traduse din engleză și niște CV-uri lipsă, potrivit Media9.
Conform art. 8 din Legea 101/2016 privind achizițiile publice, ”termenul de contestare al unui act considerat nelegal al autorității, este de 10 zile, atunci când valoarea estimată a procedurii de achiziție este egală sau mai mare decât pragurile valorice în raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare către Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunțurilor de participare”.
Momentan totul este în aer și asta pentru că potrivit art. 24 din Legea 101/2016, ”consiliul soluţionează pe fond contestaţia în termen de 20 de zile de la data primirii, în condiţiile art. 18 alin. (2), a dosarului achiziţiei publice, al achiziţiei sectoriale sau al concesiunii, respectiv în
termen de 10 zile în situaţia incidenţei unei excepţii care împiedică analiza pe fond a contestaţiei”.
Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A Ş. este o companie de construcții, în special pentru transportul feroviar care a fost înființată în 1958, în Turcia.
De-a lungul anilor, compania turcească a executat peste 260 de kilometri de tuneluri și peste 120 de stații de metrou. Gülermak a efectuat lucrări de metrou, tuneluri, căi ferate, poduri, viaducte și centrale electrice în Polonia, Suedia, Emiratele Arabe, India și Turcia.
Printre cele mai importante proiecte ale companiei se numără cel al liniei de metrou din Dubai pentru Expo 2020, care a costat 2,8 miliarde de dolari. Compania are o subsidiară care este lider în Turcia la producția de oțel, având trei fabrici în Ankara și Izmir.
Magistrala I din Cluj este o linie de metrou ușor care va avea o lungime de 21,03 km, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens).
Traseul acestei linii de metrou ușor va începe din zona nouă rezidențială din Florești. Primele trei stații vor deservi zonele de locuințe de densitate medie din Florești, iar stațiile patru și cinci zonele multifuncționale desfășurate în jurul ancorelor viitorului spital regional de urgență și respectiv centrul comercial Vivo.
Stațiile șase, șapte și opt vor deservi cartierul Mănăștur, iar apoi linia va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului, până la Piața Mărăști. De acolo, o ramură a liniei va continua spre zona industrială B-dul Muncii, asigurând și legătura cu calea ferată și viitorul serviciu de tren metropolitan, iar o altă ramură va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor, unde este amplasat și Depoul suprateran. Întreaga linie va fi în subteran, cu excepția racordului de tranziție de lângă depou.