Salarii reduse la CE Oltenia din cauza PNRR. Potrivit proiectului de buget prezentat, săptămâna trecută, liderilor sindicali, Complexul Energetic Oltenia ar urma să producă, în acest an, mai puțină energie. În acest context, Nicu Bunoaica susține că societatea nu-și va permite să plătească salariile angajaților. “Am înțeles că le-a spus că se va merge pe 6,7 terawați. Deci, acest complex va merge pe avarie. Acum, să văd de unde Jan Popescu mărește salariile cu sute de lei, poate le dublează. Oamenii ăștia nu sunt conștienți că energia care se va produce în acest an va fi mai mică cu 12 terawați. Mergeam pe 14, atunci puteam mări salariile cu câteva sute de lei, dar acum, probabil, salariile se vor îngheța clar, dar va fi nevoie de restructurări. Adică, nu poți să acoperi din acest buget salariile cu 6,7 terawați. Clar vor pleca mii de oameni, dacă vor rămâne 4-5 000. Să ne gândim că este la jumătate față de anii trecuți stabilită producerea de energie. Nu pot să țină oamenii, de unde îi plătește? Administrația își va pune în aplicare planul de restructurare, este clar. Sindicatele pun paie pe foc, spun că se vor lupta și se vor pomeni cu nimic. Sunt sigur că nu le vor da nimic. Doar ca salariile să rămână înghețate, dar cu restructurări masive”, spune liderul sindical. Nicu Bunoaica este convins că guvernul va debloca, pe 14 martie, Legea nr.197/2021 de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie, care permite pensionarea la 52 de ani. O decizie în acest sens ar urma să fie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia sa, cei 1600 de noi angajați anul trecut vor fi primii care vor părăsi compania în acest an.
Pe lângă majorarea lefurilor, unii sindicaliști cer și eliminarea unor discriminări în actualul sistem de salarizare din cadrul CE Oltenia. Liderul FNME nu consideră că e necesară o nouă grilă de salarizare în cadrul companiei, ci mai degrabă o ierarhizare mai bună a meseriilor. “Sunt foarte multe meserii calificate plătite la nivelul meseriilor mai puțin calificate. Spunem treaba asta managementului companiei de vreo 2 ani. Sper să se aplece asupra problemei, să motiveze oamenii”, spune Dumitru Pârvulescu. Potrivit planului de restructurare a CEO, în acest an, vor trebui concediați 3000 de angajați, liderul FNME speră ca mare parte din ei să plece acasă prin pensionare. “Sper ca politicul să clarifice problema legii de reducere a vârstei de pensionare”, a conchis Dumitru Pârvulescu.
CE Oltenia, obligat să închidă două grupuri. Ce transmite guvernul!
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile privind intrarea în conservare a grupurilor energetice Rovinari şi Turceni.
„România trebuie să-şi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment, să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment”, a spus purtătorul de cuvând al guvernului.
Faptul că nu vor fi concedieri în acest an înseamnă ceva, dar nu mare lucru. Pentru că, în mod evident, compania nu va mai putea menține mult timp cei 11.300 de salariați, dacă rămâne cu doar cinci grupuri energetice funcționale.
Tentative de fraudă la CEZ Vânzare! Anunțul făcut de cel mai mare furnizor de energie electrică din Oltenia
Cărbunaru a încercat totuși să dea un ton optimist mesajului său. “Dar trebuie să ţinem cont că sunt obligaţii pe care România şi le-a îndeplinit şi pe de o parte acestea intră în conservare, pe de altă parte trebuie să aibă capacitatea, atunci când sistemul naţional energetic este dezechilibrat şi există această nevoie – desigur, vârful de sarcină este trecut odată cu această iarnă, care deja s-a încheiat – dar România, prin păstrarea în conservare a acestor grupuri, îşi păstrează această opţiune, această posibilitate de a utiliza la nevoie aceste grupuri”, a arătat Dan Cărbunaru. Bineînțeles, nu au lipsit nici promisiunile legate de realizarea unor noi investiții în grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice.