Dacă vrei să străbați România, trebuie să știi că drumul de legătură dintre Brașov și Buzău care trece prin pasul Buzăului se află în topul celor mai spectaculaoase 10 șosele din țară și este deschis pe tot parcursul anului.
Pasul Buzău este situat la 670 m altitudine și leagă orașul Nehoiu de Depresiunea Întorsura Buzăului. Chiar dacă este deschis traficului pe parcursul întregului an, traseul poate fi uneori dificil de străbătut, de aceea șoferii trebuie să fie precauți și atenți.
Serpentinele care duc spre lacul de acumulare Siriu sunt deosebite, fiind unul dintre cele mai libere drumuri asfaltate care traversează Carpații spre Brașov, potrivit emaramures.ro.
Citește și: România, promovată turistic de influenceri străini. Statul român le va plăti circa 10 milioane de euro
În zonă există și câteva zone turistice, precum barajul Siriu, rezervația Valea Zimbrilor, cascada Pruncea sau Biserica fortificată din Prejmer, pe care nu trebuie să le ratați.
Trecătoarea se află pe valea Buzăului între Masivul Siriu și Masivul Podu Calului, pe culmea dintre Piscu Cheii și Delul Scurt, între satele Crasna și Gura Siriului.
Cele mai apropiate căi ferate sunt 504 (secundară) Buzău – Nehoiu situată pe Valea Buzăului și 403 (ssecundară) Brașov – Întorsura Buzăului.
Citește și: Care sunt zonele pe care ar trebui să le eviți în România? Cele mai periculoase cartiere din țară
În apropiere spre nord-este se află Pasul Delușor, spre nord-vest Pasul Predeluș din Munții Întorsurii, iar spre sud-vest pasurile Tabla Buții dintre Munții Tătaru și Masivul Siriu și Boncuța dintre Masivul Ciucaș și Munții Tătaru.
Pe aici trecea ruta comercială care lega Brașovul de portul Brăilei, fiind denumită de turci Tallisin (Trecătoarea fericirii), pentru a-i încuraja pe soldați în campaniile de invadare a Transilvaniei.