Gala Premiilor Oscar a ajuns să se remarce în ultimii ani mai mult prin scandaluri decât prin calitatea producțiilor promovate, susțin din ce în ce mai mulți cinefili: de la pumnul lui Will Smith apicat lui Chris Rock în direct, suspectat că ar fi fost, de fapt, o scenetă pentru resuscitarea interesului pentru eveniment, până la promovarea frenetică a fenomenului „politically correct”, pe care din ce în ce mai mulți americani dar și fani ai cinematografiei, de peste Ocean, sunt de părere că nu rezonează cu sistemul de valori pe care a fost clădită societatea occidentală.
Astfel, în ultimii ani ani, filmele care au câștigat premiul cel mare au fost mai degrabă necunoscute, cu încasări modeste și care au avut în centru diverse personaje mai degrabă neintegrate în societate. Astfel, în ultimii ani, au primit premiul „Best Picture” filme precum:
2022 – „Everything Everywhere All at Once” – un film controversat, notat cu 6,7 de publicul din România, potrivit Cinemagia. În centru se află reprezentanta unei minorități rasiale – o asiatică săracă ajunsă în SUA, împreună cu familia sa, care trece prin diverse episoade science-fiction, care potrivit cinefililor, debusolează total privitorii.
2021 – „CODA” – povestea unei femei care face parte dintr-o familie cu deficiențe de auz.
2020 – „Nomadland” – un alt film foarte controversat, notat de publicul din România cu nota 6,6, ce spune povestea unei femei singure, de peste 60 de ani, săracă, ce călătorește prin lume.
2019 – „Parasite” – un film doar cu actori asiatici, ce spune povestea unei familii extrem de sărace, o poveste despre inegalitățile sociale.
2018 – „Green Book” – cel mai apreciat film din ultimii ani, ce prezintă relația de prietenie dintre doi bărbați, unul alb, altul negru, cel din urmă fiind foarte bogat și rafinat, iar primul, subalternul său.
2017 – „Shape of Water” – un film notat cu doar 7,1 de români și cu 7,3 pe IMDB, despre o femeie surdomută zoofilă, ce se îndrăgostește și întreține relații sexuale cu un animal marin.
2016 – „Moonlight” – un film notat de publicul din România cu 6,3, ce spune povestea unui tânăr american de culoare, homosexual.
(…) iar lista poate continua.
Promovarea fenomenului politically correct se pare că a ajuns să-l sesizeze până și CTP, care a comentat dur filmul câștigător din 2023. În opinia gazetarului, noile „standarde” amintesc de perioada comunismului.
Cristian Tudor Popescu crede că filmele de la Hollywood sunt dominate de fenomenul „politically correct” sau de discriminarea pozitivă. Critic și istoric de film, CTP preconizează că din 2024 aceasta va fi și legiferată, astfel încât „persoane defavorizate” să se regăsească obligatoriu în filme.
„Acum avem un nou cod Hays, acesta al corectitudinii politice. Și anul ăsta se respectă regulile, asemănătoare cu cele ale realismului socialist. Aici, ce să punem noi acum pe ecran? Niște asiatici veniți în America”, a declarat CTP pentru Pro TV, făcând referire la Ke Huy Quan, premiat cu Oscar pentru rol secundar, despre care spune că singura lui calitate e că seamănă cu Jackie Chan.
Filmul care a luat Oscarul este foarte modest, subliniază CTP.
„Să-i dai premiul pentru cel mai bun scenariu… Care scenariu, domne? Nu-i niciun scenariu. Cum am mai zis, filmul ăsta e o gaură de covrig. E gol. N-are nicio idee. E o serie de clișee luate de la Matrix, Bruce Lee, puse cap la cap… Care scenariu? Nu poți să-i dai premiul pentru scenariu, când ai The Banshees of Inisherin, care e cea mai originală poveste pe care am văzut-o de ani de zile în cinema.
Este un film de tipul iubiți și câinii vagabonzi. Scoateți câinii vagabonzi și spune: iubiți și obezii singuratici. Nu are nici scenariu, nici regie, e modest din toate punctele de vedere. E bun Brendan Fraser, ca actor, dar să vedeți ce problemă a apărut și aici, până unde ajunge corectitudinea politică de tip realism socialist! Faptul că Brendar Fraser joacă cu machiaj, el nu-i atât de gras, dar s-a pus pe el mult cauciuc. Și obiecția a fost: de ce nu a fost jucat filmul de un obez autentic?”, a comentat CTP.