Câteva sute de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, luni dimineaţă, în faţa sediului administrativ al combinatului, după care au plecat în marş spre zona de nord a oraşului. Oamenii spuneau că luni ar urma să fie anunţată disponibilizarea a aproximativ 1.000 de salariaţi.
„Am înţeles că se va anunţa astăzi că 1.000-1.200 de salariaţi din cei peste 3.300 vor fi disponibilizaţi, cu câte trei salarii compensatorii. Prima problemă este că, potivit contractului colectiv de Muncă la disponibilizare, în funcţie de vechime, salariaţii trebuie să primească între 6 şi 18 salarii medii, salariul mediu fiind de 2.900 de lei. Altă problemă este că această decizie este ilegală. Cerem demisia acestui administrator judiciar, care a venit la Oltchim cu gândul falimentului, nu cu cel al insolvenţei şi al salvării combinatului”, declara unul dintre protestatari.
La un moment dat, salariaţii au blocat DN 67 Râmnicu Vâlcea – Horezu – Târgu Jiu, traversând şoseaua în mod repetat, pe o trecere de pietoni, traficul rutier fiind deviat pe rute ocolitoare. Mai mult, ei s-au arătat extrem de ostili faţă de jurnalişti, agresând echipa România TV aflată la faţa locului.
Angajaţii au deblocat DN 64 după câteva zeci de minute, plecând în marş spre combinat şi spunând că marţi vor relua protestele.
„Oamenii au revenit la combinat, iar noi cei de la sindicat suntem la Ministerul Economiei, unde urmează ca la ora 15.00 să avem o discuţie cu domnul ministru Varujan Vosganian. Să sperăm că vom găsi soluţii la revendicările oamenilor. Mâine la ora 9.00, la Râmnicu Vâlcea, la Oltchim, o să vină şi preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, iar astăzi am depus documentaţia pentru o acţiune de protest, un miting în faţa Guvernului, între orele 11.00 şi 15.00 cu o mie de salariaţi, 500 de la Vâlcea şi 500 de la Piteşti. Am depus azi documentaţia la Primăria Bucureşti şi Jandarmeria Română„, a declarat liderul sindical Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
Săptămâna trecută, când au început protestele, muncitorii au blocat de patru ori Drumul Naţional 64, iar vineri au mers pe jos mai bine de 10 km până în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, unde au pichetat prefectura şi primăria.
Administratorul judiciar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea urma să decidă luni care va fi numărul de salariaţi necesar pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru companie, a declara săptămâna trecută ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
„În urma discuţiilor privind situaţia combinatului Oltchim s-a convenit că există resurse pentru ca, la jumătatea lunii aprilie, să plătească salariile restante pentru angajaţi însumând în total salariile pentru două luni„, spunea Vosganian, citat de Agerpres. „Va exista un dialog cu toţi partenerii combinatului astfel încât să fie asigurată o creştere a capacităţii de producţie de la 25% la o capacitate care să asigure profitabilitatea, adică la 60%„, a adăugat el.
Citeşte şi Ponta: CE nu permite ajutor de stat la Oltchim şi nu avem cumpărători, sunt necesare DISPONIBILIZĂRI