În acest scop a fost achiziţionat din Anglia un autobuz double-decker, tipic britanic, convertit într-un Centru Mobil de Educaţie. Autobuzul, care a fost expus luni în Piaţa Sfatului, este de culoare verde şi are imprimate diverse desene cu păduri şi animale care trăiesc în România.
‘Programul ‘Regatul Sălbatic’ îşi propune să devină cea mai captivantă iniţiativă de mediu din Europa, unică în România care se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani din toate şcolile generale pentru a-i conştientiza faţă de frumuseţile naturale şi faţă de importanţa păstrării unui habitat natural intact. Braşovul este primul centru al autobuzului nostru şi nu întâmplător. Am ales Braşovul pentru că aici există 40 de arii protejate, există un interes faţă de problemele de mediu susţinute atât la nivel academic prin Universitatea Transilvania, cât şi de autorităţile locale, dar şi pentru că este cel mai important judeţ turistic al României. Este foarte important să le explicăm copiilor faptul că toate obiceiurile, tradiţiile pentru care turiştii plătesc să le găsească şi să le redescopere aici au fost şi s-au format în strânsă legătură cu natura şi de aceea copiii, care vor fi moştenitorii acestora este important să le ştie’, a declarat la lansare Anca Dobrescu, coordonatoarea proiectului.
Sursa citată a adăugat că autobuzul are mai multe roluri, în primul rând acela că este un centru mobil de educaţie, este atractiv pentru copii, iar o parte dintre lecţii care vor avea loc în autobuz vor fi interactive şi atractive totodată.
În autobuz elevii vor participa la minimum trei lecţii, prima având ca subiect pădurile şi importanţa lor, apoi se va vorbi despre biodiversitate unică în România şi interdependenţa speciilor.
Ca prim traseu autobuzul va porni din Braşov şi, în drum spre judeţul Argeş, va opri la Ghimbav, Cristian, Râşnov, Zărneşti, Bran, Moieciu, Rucăr, Dragoslavele.
Şeful Gărzii de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv, a declarat la rândul lui că acest program este o primă etapă în educaţia ecologică a copiilor şi îi învaţă să înţeleagă mediul, să protejeze mediul să perceapă anumite semnale care sunt date din partea naturii atunci când se simte bine sau când suferă.
‘Este o educaţie primară de bun simţ pe care Garda de Mediu doreşte să o promoveze în tot judeţul’, a declarat şeful Gărzii de Mediu Braşov.
Programul ‘Regatul Sălbatic’ are ca obiectiv până la sfârşitul anului să cuprindă 15.000 de copii, peste 500 de lecţii predate în autobuz şi peste 100 de profesori coordonatori care vor preda peste 1.000 de lecţii în cadrul programului.