Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, în contextul conflictului cu Ucraina lui Volodimir Zelenski. Magistrații instituției au stabilit că președintele de la Moscova trebuie anchetat pentru crime de război, se arată în presa internațională.
„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară a II-a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, se arată pe site-ul CPI.
„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război vizând deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (…) Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022.
Există motive rezonabile de a crede că dl. Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (…) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv”, se mai precizează în textul menționat.
Marți, Kremlinul a anunțat că nu recunoaște jurisdicția Curții Penale de la Haga.
„Nu recunoaștem această Curte, nu recunoaștem jurisdicția acestei Curți. Așa ne raportăm la această chestiune”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat: „Deciziile Curții Penale Internaționale (CPI) nu au niciun sens pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.
Președintele rus Vladimir Putin ar putea să fie arestat în august 2023, atunci când urmează să întreprindă o vizită în Africa de Sud. El ar urma să participe la summitul BRICS de la Durban, Africa de Sud, în august 2023.
Africa de Sud se numără printre cele 118 țări care au ratificat Statutul de la Roma al CPI și, prin urmare, ar avea datoria legală de a pune în aplicare mandatul de arestare.
Totuși, trebuie subliniat faptul că Africa de Sud este un stat „prieten” al Rusiei, în cadrul BRICS.