Reintroducerea vânătorii în Delta Dunării, la un pas de a fi adoptată de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, pe articole, o lege care reintroduce, printr-un amendament, vânătoarea pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, votul final urmând să fie dat într-o şedinţă viitoare.
Romania TV
15 dec. 2011, 16:26
Reintroducerea vânătorii în Delta Dunării, la un pas de a fi adoptată de Camera Deputaţilor

Deputaţii au adoptat, cu amendamente, Ordonanţa 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei Delta Dunării. La sesiunea de vot final de joi, Ordonanţa nu a fost supusă la vot, luarea unei decizii finale de către Camera Deputaţilor, for decizional, rămânând pentru o şedinţă viitoare, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii opoziţiei au solicitat retrimiterea la comisiile de specialitate, criticând amendamentele aduse Ordonanţei.

Reintroducerea vânătorii este reglementată printr-un amendament iniţiat de către deputatul PDL Vasile Gherasim.

Amendamentul adoptat şi în comisii prevede că „valorificarea resurselor naturale din domeniul public de interes naţional prin activităţi economice tradiţionale – păşunat, cultivarea terenurilor ieşite temporar de sub ape, albinărit, recoltarea florei şi a faunei naturale terestre şi acvatice – practicarea serviciilor de turism şi agrement, a pescuitului recreativ-sportiv şi a vânătorii raţional reglementată, realizarea de servicii de transport pe canale navigabile, cu excepţia Dunării şi a braţelor sale, desfăşurate pe teritoriul rezervaţiei, precum şi desfăşurarea unor lucrări pentru întreţinerea digurilor şi a canalelor existente se efectuează pe baza actelor de reglementare a activităţilor respective, eliberate de Administraţia Rezervaţiei, stabilite prin regulamentul rezervaţiei”.

Acest amendament a fost criticat de opoziţie, dar şi de UDMR.

Pe de altă parte, deputatul Ovidiu Ganţ a ameninţat că minorităţile nu vor vota ordonanţa dacă nu va fi acceptat un amendament al grupului. Astfel, deputaţii au adoptat un amendament iniţiat de Miron Ignat (Minorităţi), care prevede că „persoanele fizice care domiciliază în Rezervaţia Delta Dunării au dreptul de a pescui cu unele proprii în baza unui permis obţinut conform legii fără plata vreunei taxe”.

Potrivit Legii 136 din 2011, publicată în iulie în Monitorul Oficial, vânătoarea în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este interzisă.

Vasile Gherasim, preşedinte al Comisiei de Administraţie şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, afirma recent că populaţia din Delta Dunării „se va trezi cu şacalul în curte” dacă vânătoarea nu va fi reintrodusă. În acelaşi timp, directorul de la Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, declara că se teme de abuzuri.

„Ne-am documentat. În toate celelalte delte din lume există vânătoare, tocmai pentru a proteja speciile care sunt mai puţin agresive faţă de speciile agresive. Dacă lăsăm aşa, ne trezim cu şacalul în curtea omului! Nu e prea mult spus. Avem reclamaţii de la ei, că şacalul s-a înmulţit foarte mult şi că a ajuns până în preajma gospodăriilor oamenilor. Şi mistreţul s-a înmulţit foarte mult şi face mari distrugeri. Cel mai periculos este şacalul şi ciorile grive!”, spunea Gherasim.

În replică, directorul executiv al asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, afirma că se teme că vor apărea abuzuri, dacă vânătoarea va fi reintrodusă în Delta Dunării.

„Nu ştiu dacă domnul deputat, preşedintele Comisiei (de administraţie şi echilibru ecologic-n.r.) a auzit de vânătoarea de extracţie, care se foloseşte în majoritatea rezervaţiilor şi din România şi din lume. Adică în momentul în care se înmulţeşte o specie dăunătoare peste limite, se dau autorizaţii şi se extrag exemplarele care sunt în exces. Ceea ce nu va fi cazul aici, pentru că în lege nu apare nici ce a spus dânsul, că se va vâna raţional şi controlat. Dă dânsul asigurări că se va întâmpla aşa? Nu. Trebuia menţionat acolo!”, spunes Dan Bărbulescu.

Comisia de Administraţie şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a propus recent reintroducerea vânătorii în Delta Dunării, după ce practica fusese eliminată astă vară.

Spynews
Ce le-a transmis ispita Anamaria de la Insula iubirii lui Claudiu și Simonei după ce au decis să plece separat, dar s-au împăcat ulterior: „Lui nu am ce să îi reproșez”. A recunoscut că a fost atrasă de el
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Top 7 cei mai periculoși criminali în serie. Faptele lor au îngrozit o lume întreagă
Capital.ro
Românii își pierd banii. Statul nu le mai plătește niciun leu
Playtech.ro
Ce a făcut o pensionară după ce a văzut o pensie de 5 ori mai mare pe decizia de recalculare. A sărit de la 1.900 la...
DailyBusiness
Se poate merge la hotel, pe litoral, cu 38 DE LEI PE NOAPTE! Care e cea mai ieftină stațiune
Adevarul
Silver, soldatul rus care și-a aruncat în aer comandanții și a dezertat la ucraineni. „Nu am vrut să mor pentru Putin”
Spynews
Vlăduța Lupău își botează astăzi fiul! Artista trăiește emoții intense: ”Totul frumos organizat” | FOTO
Spynews
Dana Roba, mesaj dureros, după ce relația cu Beniamin a luat sfârșit! Make-up artistul trece prin momente dificile: ”Înainte de a răni un om...”
Evz.ro
Exclusiv: Datele a peste 5 milioane de români scoase la vânzare de un grup de hackeri. Prețul este de 25.000 de euro
Ego.ro
Previziuni numerologice! Află modul unic prin care ești influențat azi!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Alertă de vreme severă în România! Meteorologii Accuweather anunță ce se va întâmpla între 22 august și 2 septembrie
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Data primei vacanțe școlare se modifică! Elevii au parte în octombrie de prima vacanță a anului școlar 2024-2025
Capital.ro
Halep, ruinată. Abia acum a ieșit adevărul la iveală. Este total diferit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Divorțul anului 2024: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au spus adio. Care sunt motivele despărțirii
MediaFlux
TRUMP se RĂZBUNĂ! Ce i-a FĂCUT Kamalei Harris. Susținătorii său au rămas UIMIȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...