Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”? Cu toții folosim acest cuvânt, însă sensul este cu totul surprinzător

Cu toții folosim acest cuvânt, însă puțini dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă! De unde provine cuvântul „bogdaproste” și care este sensul lui? Mulți dintre noi au remarcat că nu seamănă cu alte cuvinte din limba română.
Alina Costache
18 mart. 2023, 09:16
Ce înseamnă când zicem

De la începuturile omenirii până în prezent limbajul a fost în continuă schimbare, iar limbile în sine s-au modificat, în timp ce unele chiar au dispărut. Acest lucru nu este deloc uimitor, având în vedere faptul că, până la urmă, limbajul este în directă legătură cu viața de zi cu zi și cu societatea dintr-o anumită epocă. Evoluția tehnologică are și ea un impact uriaș asupra limbii, dat fiind că suntem „forțați” să denumim conceptele și tehnologiile noi care apar și ulterior să introducem în limbajul de zi cu zi aceste cuvinte.

Citește și: Prognoza meteo de Paşte 2023. Surpriză de la ANM, în ce zone se anunţă soare dogoritor, unde vom avea nevoie de umbrelă

Așa s-a întâmplat și cu introducerea multor cuvinte în limba română, majoritatea provenite din limba engleză, care fac referirle la sfera tehnologică. De la „mouse” la „social media” și faimosul „seflie”, avem în limbajul colocvial 2023 zeci, dacă nu sute de cuvinte apărute „peste noapte” în limba română, care ne ajută să conversăm mai rapid sau să ne ușurăm discursul. Un exemplu în acest sens este și înrădăcinarea în vocabularul de bază a cuvântului „weekend”, tocmai pentru a scăpa de expresia mai lungă „sfârșit de săptămână”.

Astfel de schimbări sunt cât se poate de firești și comune, indiferent de limba la care ne referim, căci pe tot globul există astfel de modificări ale limbajului. Un alt mod comun prin care o limbă se poate schimba este prin interacțiunea directă cu alte popoare.

Știm deja de la orele de istorie și de română faptul că limba română își are originile în perioada în care Dacia a fost cucerită de Imperiul Roman și, mai apoi, romanizată de mărețul imperiu. Totuși, limba pe care o vorbim astăzi nu mai are legătură cu acel moment, tocmai pentru că la „rețetă” au fost adăugate nenumărate alte ingrediente, care pe parcurs au creat schimbări și modificări majore.

Ce înseamnă „bogdaproste”? Un cuvânt extrem de folosit

Impacr asupra limbii române au avut o multitudine de alte limbi, care într-un fel sau altul și-au lăsat amprenta. Poate că una dintre cele mai importante, după latină, a fost slavona. Aproximativ 20% dintre cuvintele românești sunt de origine slavă, cu toate că multe dintre ele s-au pierdut în istorie, altfel, procentul ar fi fost chiar mai mare.

„Bogdaproste” este un cuvânt extrem de uzual, în folosim chiar și scos din contextul unui parastas sau al unei pomeni. Pentru mulți dintre noi acest cuvânt înlocuiește în anumite contexte chiar cuvântul „mulțumesc”, însă foarte puțină lume știe de fapt de unde provine acest cuvânt sau ce înseamnă.

„Bogdaproste” este un cuvânt de origine slavonă, limba din care a evoluat bulgara modernă și limba care a fost folosită în bisericile românești multe secole la rând.

Acest cuvânt poate avea mai multe traduceri, însă cea mai precisă traducere a lui este „Dumnezeu să-i ierte”. Părintele Andrei Atudori explică frumos și succint acest cuvânt, spunând că „ne trimite cu gândul la iubirea lui Dumnezeu”, potrivit doxologia.ro.

După cum știm cu toții, „bogdaproste” este cuvântul folosit atunci când primim ceva de pomană, iar răspunsul obișnuit pe care îl dăm este „să fie primit”.

Pomenirea morților este un obicei familiar în credința Ortodoxă, „bogdaproste” fiind, astfel, o rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor care au murit.

Citește și: Fecioara Maria anunţă ce zodii au parte de binecuvântare la sfârşitul săptămânii

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Stațiunea din România, cu cel mai pur aer din Europa, pe care o adorau părinții și bunicii noștri pe vremuri, a fost lăsată în ruine. Perla turismului românesc a ajuns de nerecunoscut astăzi
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Țara te vrea prost”: Sarmalele Reci – o trupă mai actuală ca oricând