Vin direct la tine acasă, schimbare radicală pentru milioane de români. Facturile noi sunt aşteptate în aprilie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat vineri noi reglementări ce sporesc drepturile clienţilor finali şi simplifică informaţiile din factura de gaze naturale, fiind stabilite informaţiile care trebuie incluse obligatoriu de către furnizor în factură.
Filip Stan
20 mart. 2023, 10:46
Vin direct la tine acasă, schimbare radicală pentru milioane de români. Facturile noi sunt aşteptate în aprilie
Milioane de oameni s-au trezit cu facturi uriașe la întreținere

Se schimbă toate facturile de energie electrică. Noile reglementări aprobate de ANRE vin în sprijinul clienților finali casnici de energie electrică.

În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 5/2023, a fost aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

VOUCHERE FACTURI 2023. Marcel Boloş: Haos total, doar 500 de mii de familii şi-au plătit facturile, deşi au fost distribuite carduri pentru 2 milioane de locuinţe
Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  1. date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului,
  2. data de încetare a contractului,
  3. dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
  4. perioada de facturare,
  5. cantitatea totală de energie electrică facturată,
  6. preţul final facturat,
  7. valoarea totală de plată,
  8. data scadentă a plăţii,
  9. tva

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

facturi cu probleme în decembrie

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:

– în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

1.  perioada de facturare este de 1 lună,

2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,

3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

După modelul facturilor la energie electrică și cele pentru gaze vor fi mai ușor de citit. Din luna aprilie prima pagină a facturii va avea mai puține date. Mai mult în lunile în care distribuitorii întârzie cu trimiterea înștiințărilor clienții vor putea să plătească în rate. Noile reguli au fost stabilite de ANRE pentru toți furnizorii de gaze.

Din luna aprilie, facturile pentru gaze vor arăta diferit. Pe prima pagină se vor regăsi date despre furnizor și despre client, informații despre contract, numărul facturii și data la care a fost emisă, cantitatea de gaze facturată și perioadă, termenul până la care trebuie plătită și, dacă este cazul, restanțele.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ”Sunt consumatori care vor o factură simplă și doar informații minimale, dar sunt și consumatori care sunt interesați de detalii – cât e tariful de transport, cât e tariful de distribuție, cât e prețul unitar al gazelor sau al energiei electrice. Trebuie comunicate, dar pe pag doi sau în anexe„.

Spre deosebire de facturile la energie, cele de la gaze nu au avut până acum întârzieri. Dacă apar astfel de situații, clienții vor avea evidențiate diferit sumele cu plata eșalonată și cu datoria totală.

Toate facturile la energie din România se schimbă de la 1 aprilie! Nouă milioane de români sunt vizaţi direct de ordinul ANRE
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ”În momentul în care un furnizor emite o factură care conține o perioadă mai mare de o lună. În acel moment furnizorul trebuie să ofere clientului și plata eșalonată. Să lase clientului decizia dacă dorește să plătească întreaga valoare a facturii sau eșalonat”.

De exemplu, dacă în luna iunie vin facturile pentru aprilie și mai, furnizorul este obligat să treacă pe factura suma totală și, separat, restanța eșalonată în două rate. Clienții care vor opta pentru plata în rate nu vor acumula penalizări. Și nu vor plăti în plus nici cei care au nedumeriri legate de sumele datorate și cer explicații – furnizorii nu pot aplica penalizări până nu le răspund şi clarifica situaţia.

Plată eșalonată pentru facturile la gaze, pentru clienții vulnerabili

ANRE a introdus totodată prevederi referitoare la măsurile suplimentare de protecţie şi pentru clienţii vulnerabili, prin acordarea unei facilităţi privind eşalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Şi tot ca o măsură suplimentară de protecţie a clienţilor finali, ANRE a detaliat modalităţile de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii.

În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare din data de 16.03.2023 am aprobat Ordinul nr. 14/2023 pentru modificarea şi completarea unor Ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi de abrogare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 96/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali. Ca urmare a noilor prevederi aprobate, am detaliat informaţiile minime pe care trebuie să le cuprindă o ofertă-tip de furnizare a gazelor naturale şi un contract de furnizare a gazelor naturale, inclusiv detalierea componentelor preţului final, şi am simplificat conţinutul minim al tuturor facturilor de gaze naturale, fiind prevăzute informaţiile obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea”, arată ANRE.

 

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde e bine să te muți după ce ieși la pensie. Vârstnicii se bucură de numeroase activități aici, dar și de prețuri mici
Capital.ro
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
Playtech.ro
Mihaela Cambei, încă o româncă între agonie și extaz! Ce medalie se aștepta să ia la Olimpiada de la Paris
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Alexandra Rafila și șefa Colegiului Medicilor, noi declarații după anchetele privind decesele în lanț de la Spitalul Pantelimon: „Sunt acuzații extrem de grave, iar dacă se confirmă..””
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Scandal URIAȘ la înmormântarea lui Nicu Covaci! Porțile cimitirului au fost ÎNCUIATE
substantial.ro
Studiu: Pisicile pot suferi după moartea altor animale de companie
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!