Salarii mici, pensii și mai mici. Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a-și asigura o pensie de 2.000 de lei la bătrânețe

Sistemul de pensii din România va fi zdruncinat. Românii nu vor avea parte de o bătrânețe liniștită, chiar dacă au stagiu de cotizare de 35 de ani.
Alina Costache
21 mart. 2023, 17:06
Salarii mici, pensii și mai mici. Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a-și asigura o pensie de 2.000 de lei la bătrânețe
Sistemul de pensii din România, viitor cutremurător

Românii care au stagiu de cotizare de 35 de ani, dar un salariu mic, ar putea avea probleme l abătrânețe. Explicația ar fi că populația activă este în scădere, iar analiștii se așteaptă ca numărul mic de anhajați raportat la cel al vârstnicilor să afecteze puternic sistemul de pensii din România.

Cetățenii care vor ieși la pensie peste 10 – 20 de ani ar putea primi o pensie mai mică decât sumele cu care au contribuit.

De exemplu, un român care are acum un salariu mediu net de aproximativ 4.000 de lei, ar avea, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de numai 1.275 de lei, adică 265 de euro, potrivit unei simulări de calcul.

Citește și: Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023

Punctul de pensie se calculeză ponderând un salariu mediu, care în acest moment este de 6.789 lei brut și 3.972 de lei net, la 35 de ani de contribuție la sistemul de pensii.

Pensii 2023. Cât costă un an de vechime în muncă

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra  vechime și în acest an, până la data de 31 august.

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Citește și: Anunţul zilei pentru românii cu pensii sub 1.700 de lei. Bani în plus de la stat, când intră pe card

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat şi se pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă. În principiu, persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot sa iasă la pensie. Pensia este, în general, de trei tipuri: pentru limită de vârstă,, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 25 iulie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Costă sub 5 lei și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Adio, tenis! Fostul lider WTA se retrage definitiv: Episod final
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Forumul Familiilor Ostaticilor acuză sabotarea eliberării captivilor din Gaza
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!