Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost audiat, joi, la DNA Cluj în dosarul în care este cercetat pentru mai multe infracţiuni de corupţie, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, informează Mediafax.
Conform surselor citate, Sorin Apostu a declarat în faţa procurorilor că îşi menţine declaraţiile date anterior şi a răspuns în plus şi la alte întrebări, printre care la unele referitoare la felul în care ar fi intrat în posesia unor carduri de combustibil de la compania de salubritate Rosal.
Tot joi, la DNA Cluj a fost chemată şi soţia primarului, Monica Apostu, dar aceasta a refuzat să facă declaraţii procurorilor.
Conform surselor judiciare citate, din dosar se vor disjunge alte dosare privind alte fapte de corupţie ale lui Sorin Apostu. Printre acestea, unul vizează relaţia cu firma Carrefour, dar şi cu alte firme care au relaţii contractuale cu cabinetul de avocatură al soţiei primarului.
Sursele judiciare au afirmat că, potrivit unei declaraţii a unei persoane din conducerea Carrefour, dată în faţa procurorilor DNA, Sorin Apostu ar fi cerut, pentru facilitarea obţinerii unor acte emise de către Primăria Cluj-Napoca, mai multe sume de bani de la reprezentanţii Carrefour. În plus, Apostu ar fi încasat, în ultimii ani, prin firma de avocatură a cărei angajată este soţia sa, alte sume de la mai multe companii care au afaceri în Cluj-Napoca şi care au avut nevoie de diverse acte de la primărie.
De asemenea, sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că cercetările în dosar se apropie de finalizare.
Astfel, săptămâna viitoare, celor cercetaţi în dosar urmează să le fie prezentat materialul de urmărire penală şi tot atunci dosarul va fi trimis în judecată.
Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost arestat pentru luare de mită, iar Stoia pentru dare de mită. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările.
Lunea trecută, Curtea de Apel Cluj a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare atât pentru Sorin Apostu, cât şi pentru Călin Stoia.
În motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj se menţiona că procurorii DNA au schimbat încadrarea juridică în dosarul lui Sorin Apostu din dare/luare de mită în trafic/cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată, şi au extins cercetările în acest caz pentru spălare de bani, fals în înscrisuri.
În motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj la măsura prelungirii mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Apostu şi a omului de afaceri Călin Stoia se arată că procurorii DNA au susţinut că Apostu a beneficiat din iunie 2010 de carduri de alimentare cu carburanţi plătite de SC Rosal Group SA, în valoare de peste 150.000 de lei.
Potrivit unor surse judiciare, soţia edilului din Cluj-Napoca, Monica Apostu, ar fi primit bani de la OMV Petrom România, SC Carrefour România, Dedeman şi Baumax, care au intrat pe piaţa clujeană şi care aveau nevoie de diverse autorizaţii şi avize de la Primăria Cluj-Napoca, atât prin cabinetul său de avocatură, cât şi prin intermediul firmei tatălui său.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar.
În acest dosar sunt cercetaţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România) şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Firma Brantner – Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.