Cine nu adoră fast-food-ul? Din când în când, este cât se poate de binevenită o masă gustoasă la McDonald’s sau KFC. Totuși este bine important să fim informați cu privire la numărul de calorii și cantitatea de grăsimi a produselor pe care le consumăm. Este foarte comod să mâncăm de la fast food, tocmai pentru este și gustos și ietin și nu ne ocupă prea mult timp. Totuși numărul de calori este destul de mare, așa că dacă ținem la silueta noastră, trebuie să avem grijă cu ceea ce ne comandăm.
Citește și: 12 motive sa adopti dieta mediteraneana. Uita de fast-food! Ce ai voie sa mananci ca sa slabesti
De exemplu, o singură porție medie de cartofi prăjiți de la McDonald’s are 320 de calorii. Pe de altă parte, un Big Mac are 550 de calorii, așadar un meniu care are și cartofi prăjiți, conține 870 de calorii. Dacă raportăm acest număr la necesarul de calorii pe care trebuie să îl atingă, respectiv 2000 de calorii, atunci meniul Big Mac putem considera că are foarte multe calorii.
Pe de altă parte un cheeseburger clasic are nu mai puțin de 300 de calorii, deci în combinație cu porția de cartofi ajungem la o valoare de 620. Mai puține calorii are un hamburger, care are 250. Burgerii cu bacon de la acest lanț conțin și mai multe calorii. De pildă, un Bacon Ranch Deluxe McCrispy are 660 de calorii. Cu cartofii prăjiți ajungeți la 980 de calorii.
Și în cazul lanțului de fast-food-uri KFC lucrurile arată similar. O porție de cartofi de 90 de grame are 276 de calorii, în timp ce un sandviș Dublu Crispy Burger (burger cu fâșii din piept de pui picant pane) conține 386 de calorii. Așadar, dacă veți mânca un astfel de burger și o porție medie de cartofi prăjiți veți ajunge la 662 de calorii. Dublu Hot Booster, unul dintre burgerii favoriți ai românilor, are chiar mai multe calorii, respectiv 465. Pe de altă parte, sortimentul Real Burger Picant, din pulpă de pui picantă, are 210 grame și conține 491 de calorii. Dacă veți mânca și cartofi prăjiți alături de acest burger veți ajunge la 767 de calorii.
Mai mult de jumătate din români consumă produse de tip fast-food mai rar de o dată pe săptămână, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Cult Research. De asemenea, peste un sfert dintre respondenți mănâncă aceste alimente o dată pe săptămână, iar o cincime dintre români fac acest lucru de două sau de trei ori pe săptămână.
Românii sunt conștienți că o masă de tip fast food este una mai puțin bogată în nutrienți decât una fresh sau slow food, însă rapiditatea, experiența gustului, varietatea și achiziționarea unui meniu complet îi face să aleagă această variantă. De asemenea, persoanele preocupate de alimentație aleg uneori să consume produse de tip fast-food din lipsa timpul necesar pentru a găti o alternativă mai sănătoasă.